DIN LUDUȘ, LA CUMPĂNA DINTRE ANII 2014 ȘI 2015

Distribuie pe:

Întruniți la ora prețuirii roadelor din anul 2014, în sediul Protopopiatului Ortodox al Ludușului, doamnele Melania Beldean, Ana Oaneș, Elvira Mărginean, Margareta Beldean, Maria Herepean, Carmen Gheoarmati, Ileana Oltean, Lenuța Zolog, Mariana Șofron, Ana Tămășoiu, Maria Bungărdean, Letiția Lechințan, Leontina Luca, Maria Hornoi, Elena Turbaș, Rodica Vrabie, împreună cu domnii Ioan Oltean, Ștefan Tămășoiu, Ioan Andreșan, Teodor Bologa și cântărețul bisericesc Sergiu Iacob, membri ai corului Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel'', adresează dreptcredincioșilor din Luduș și județul Mureș, românilor de pretutindeni, acum, în pragul anului 2015: La mulți ani cu sănătate/Să vă dea Domnul tot ce doriți/Zile senine și fericite/ La mulți ani să trăiți!

***

Pe drumul bătătorit al unei frumoase tradiții întreținute de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România - ASCOR, sâmbătă, 27 decembrie 2014, a ajuns la Luduș, coborând de pe Muntele Șureanu, de la Mănăstirea Oașa, numeroasa ceată de colindători a Organizației Tinerilor din Sibiu, condusă de părintele Gheorghe. Au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel'', intonând răspunsurile și îmbogățindu-i pe ludușeni cu colinde alese dintr-un repertoriu de 152 de colinde cântate odinioară de străbunii noștri. Au fost primiți cu dragoste de părintele protopop Lucian Voșloban și au fost răsplătiți de enoriași cu aplauze. Și-au încheiat prezența cu imnul La Mulți Ani, cu urarea Varsă, Doamne, har și bine/ Peste casă, peste masă/ Peste oamenii din casă și cu formula Busuioc verde pe masă/ Rămâi gazdă sănătoasă.

***

La invitația părintelui protopop Lucian Voșloban, duminică, 28 decembrie 2014, a revenit la Luduș, pentru a doua oară în acest an, preotul lector universitar Alexandru Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, ludușean prin părinți, prin școala și educația de la începutul pelerinajului său spre Dumnezeu cel viu. După Sfânta Liturghie, rânduită pentru prima duminică de după Nașterea Domnului, pe care a oficiat-o împreună cu părintele protopop al Ludușului, sfinția sa a rostit cuvântul de învățătură. Le-a reamintit ludușenilor că fiecare an nou aduce încercări noi pentru toți oamenii și ar fi bine să fie cu multă băgare de seama al cui ajutor îl cer pentru rezolvarea lor. Dacă cer ajutor lui Dumnezeu să nu uite să-I mulțumească pentru vremea roadelor dăruite. După slujbă și-a făcut timp să stea de vorbă, pe îndelete, cu enoriașii din biserică.

***

Proaspăt înființatul cor al Protopopiatului Ortodox al Ludușului, avându-l ca solit pe părintele protopop Lucian Voșloban și ca dirijor pe preotul Daniel Camară din Sărmașu, vine în curțile cititorilor ziarului ,,Cuvântul Liber'' cu PLUGUȘORUL (în varianta compozitorului Maxim Vasiliu): ,,Mâne anul se-nnoiește/ Plugușorul se pornește/ Și începe- a colinda/ Pe la case a ura/ Trageți, măi! Mânați, măi!/ Și urați, flăcăi!/ Plugușor cu șase boi,/ Înjugați tot câte doi,/ Plugușor frumos gătit/ S-aduci anul fericit/ Trageți, măi! Mânați, măi!/ Și urați flăcăi!/ Anul Nou, cel care vine,/ Să vă dea tot ce doriți:/ Sănătate, numai bine,/ Să fiți mereu fericiți!/ Trageți, măi! Mânați, măi!/ Și urați flăcăi!''

***

Luni, 29 decembrie, cu ocazia sfârșitului de an 2014, la Hotelul Sabis, din Luduș, a avut loc tradiționala întâlnire a primarului Ioan Cristian Moldovan, a executivului Primăriei, a consilierilor locali cu oameni de afaceri și administratori ai unor societăți comerciale, cu preoți și medici, cu reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Poliției Locale, Judecătoriei, Parchetului, Finanțelor Publice, Apelor Române, Ocolului Silvic, cu directori de bănci și directori ai instituțiilor de învățământ din oraș. În alocuțiunea sa, primarul Cristian Moldovan le-a solicitat invitaților sugestii și observații referitoare la modul în care Primăria soluționează problemele administrației locale, le-a prezentat succinct modul în care a fost cheltuit bugetul orașului în anul 2014, a amintit proiectele importante ale comunității locale pentru 2015 și a precizat că un tablou complet al cheltuirii bugetului local pe anul 2014 va fi făcut public în Raportul primarului prezentat pe site-ul Primăriei Luduș. Întâlnirea s-a încheiat cu o cupă de șampanie, cu sincere urări de sănătate, de prosperitate și de un An Nou cu bucurii.

Lasă un comentariu