Culcatul târziu ar putea antrena mai multe gânduri negre

Distribuie pe:

Persoanele care se culcă târziu sunt în mai mare măsură susceptibile de a fi anxioase şi de a avea gânduri negative, avertizează Huffington Post, care prezintă un studiu publicat recent în revista Cognitive Therapy and Research.

Cercetătorii de la Binghamton University au intervievat 100 de studenţi, tineri adulţi, cu privire la obiceiurile lor în materie de somn: cât timp dorm şi la ce oră se culcă. Le-au cerut, de asemenea, să lucreze la calculator, pentru a afla cât mai multe despre starea lor de spirit.

Persoanele care se culcau târziu aveau mai multe gânduri negre, decât cele care se culcau devreme, iar cele care dormeau peste şapte ore sufereau mai puţin de anxietate decât celelalte.

Gândurile negre repetitive se caracterizează prin angoasă, o nelinişte cu privire la viitor şi rememorarea experienţelor neplăcute din trecut. Aceste gânduri negative sunt deseori asociate cu depresia, anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), stresul.

Un studiu din 2013 stabilea deja o legătură între faptul de a se culca târziu şi simptomele depresive.

Totuşi, stabilirea unei corelaţii nu înseamnă găsirea unei legături de tip cauză-efect. S-ar putea foarte bine ca gândurile negative să fie cele care determină oamenii să se culce mai târziu şi să influenţeze calitatea somnului.

„Dacă alte studii confirmă relaţia dintre ora de culcare, durata somnului şi gândurile negative, s-ar putea deschide calea unor noi tratamente pentru persoanele afectate de aceste gânduri negre", explică doctorul Meredith Coles, coautor al studiului.

 

Lasă un comentariu