Ucraina are nevoie de o soluție politică, dar care să nu fie o nouă Ialta

Distribuie pe:

O soluție politică este necesară la criza din Ucraina, dar aceasta nu trebuie să însemne revenirea la divizările în funcție de interes care au caracterizat Conferința de la Ialta din 1945, a declarat marți, la Strasbourg, Zsolt Nemeth, președintele Comisiei de afaceri externe a parlamentului ungar, transmite MTI.

„Un lucru este inacceptabil în pachetul unei soluționări politice: nu trebuie să mai existe niciodată sfere de influență și o nouă Ialta", a spus Nemeth în intervenția sa din cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Potrivit oficialului ungar, care s-a adresat în timpul unei dezbateri despre situația refugiaților ca urmare a crizei din estul Ucrainei, Europa nu poate reveni acolo unde era la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Conflictul din estul Ucrainei ce opune trupe guvernamentale ucrainene și rebeli separatiști proruși a cunoscut la finalul săptămânii trecute o nouă escaladare.

Separatiștii susținuți de Moscova au lansat o ofensivă în estul și sud-estul Ucrainei și au ucis sâmbătă 30 de civili în portul Mariupol, aflat sub controlul armatei ucrainene.

Lasă un comentariu