4 FEBRUARIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Distribuie pe:

Una dintre cele mai mistuitoare și răspândite boli ale secolului nostru este, indubitabil, cancerul, care nu poate fi definit nici simplu și nici exact, motiv pentru care nici soluțiile în tratarea lui nu se obțin facil. În general, termenul de cancer se referă la un grup de afecțiuni, caracterizate prin creșterea anormală și necontrolată a unei celule sau a unui grup de celule, care invadează țesuturile înconjurătoare și care se pot răspândi la distanță de organul sau țesuturile generatoare. Liga Română de Cancer a publicat pe una dintre paginile sale de internet o listă cu factorii considerați cei mai riscanți în producerea acestei boli, atrăgând astfel atenția că prevenția este cea mai bună cale de a evita boala și în acest caz, listă pe care o redăm în continuare: Tutun 30%; Infecții 10%; Alimentație nesănătoasă 33%; Factori legați de sănătatea reproducerii 7%; Profesie 4%; Lumina solară și radiațiile ionizante 3%; Poluare 2%; Produși industriali 1%; Medicamente și proceduri medicale 1%; Aditivi alimentari 1%; Alcool 2%; Factori necunoscuți 6%.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume, statisticile arătând îngrijorătorul bilanț că unul din opt decese este datorat acestei boli, iar în fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Dacă punem la socoteală că anual mor din această cauză 7,8 milioane de oameni, se desprinde firesc necesitatea depunerii unor eforturi concertate în luarea unor măsuri decisive cu privire la diagnosticarea prematură și căutarea soluțiilor de salvare a persoanelor afectate. În România, conform Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătatea Publică, în perioada ianuarie-iunie 2013, s-au înregistrat 31.186 cazuri noi de cancer comparativ cu 28.598 cazuri noi de cancer, în aceeași perioadă a anului 2012. O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății publicată în 2011 a situat România pe locul 47 din 50 de țări, în ceea ce privește numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori).

Lupta împotriva cancerului a căpătat valențe internaționale odată cu summit-ul împotriva cancerului, desfășurat la data de 4 februarie 2000, la care a fost adoptată Carta de la Paris, document care consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului. Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului este instituția responsabilă pentru coordonarea manifestărilor din această zi, în care se militează acerb pentru creșterea nivelului de educație și al gradului de conștientizare în ceea ce privește cancerul, fiind totodată un consorțiu mondial care are ca membre peste 800 de organizații, care luptă împotriva cancerului, din peste 155 de țări.

În România, în plus față de direcțiile stabilite la nivel mondial, una dintre direcțiile urmărite cu ocazia acestei zile este aceea de a se găsi modalitățile prin care, celor aproximativ 400.000 de persoane diagnosticate ca fiind bolnave de cancer, li se poate asigura accesul rapid și egal la cele mai noi și mai bune terapii. În acest sens, o implicare deosebită o are și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care, în fiecare an pe data de 4 februarie, organizează acțiuni menite să atragă atenția asupra problemei cancerului în țara noastră. În anul 2007, FABC a semnat un parteneriat cu ministerul Sănătății, prin care, a dobândit calitatea de reprezentant, susținător și apărător al drepturilor pacienților diagnosticați cu cancer din România, calitate care a venit odată cu responsabilitatea uriașă de a se asigura, printre altele, că lista medicamentelor compensate și gratuite se actualizează în permanență, că nu vor fi îngrădite drepturile pacienților români de a avea acces la tratamentele de ultimă generație, în cel mai scurt timp și că populația este corect informată cu privire la modul în care se poate obține sprijin în lupta împotriva cancerului. Educația și conștientizarea pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunității și al politicilor, astfel încât preocuparea pentru combaterea cancerul să fie permanentă.

Lasă un comentariu