De la candidatura la preşedinţie, la… puşcărie!

Distribuie pe:

Iată că, şi-n materie de hoţie, viaţa bate filmul. Cine şi-ar fi închipuit că Elena Udrea, fost şef al Cancelariei prezidenţiale, ministru deputat şi, mai recent, candidat la preşedinţia României va ajunge la… puşcărie? Puţini, credem noi! Şi totuşi… Ea şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri în arestul Poliţiei Capitalei, după o audiere maraton la DNA, începută la ora 12.00. Deputata a fost audiată în dosarele „Microsoft" şi „Gala Bute". În primul dosar, Udrea e acuzată de două infracţiuni de influenţă în legătură cu derularea acordului de licenţiere Microsoft din anul 2009 şi cu derularea contractului e-România, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Dar ancheta are mai multe paliere… Întrucât Elena Udrea a fost intens mediatizată, în ultimele zile, nu vom mai insista asupra acuzaţiilor ce i se aduc…

Fapt este că anchetele de corupţie în care sunt implicaţi politicienii au acaparat agenda publică a ultimelor zile, demonstrându-ne nouă, celor de pe margine, cum lăcomia nemăsurată stă la baza decăderii morale a unor oameni, care au ocupat de cele mai multe ori, întâmplător, funcţii pe care nu le merită.

Un „traseu al decăderii" l-a înregistrat până şi fostul judecător constituţional Toni Greblă. Conform procurorilor DNA, Greblă s-a asociat, prin fiii săi, Octavian şi Silviu Greblă, cu Mihai Prundianu, în firma Electra Balistic SRL. În ce scop? Pentru producerea energiei electrice. Însă, din lipsă de finanţare, societatea - constituită pentru dezvoltarea unui proiect pe biocombustibili - a „picat". Şi atunci, ditamai judecătorul constituţional, Toni Greblă, a început să vândă… brânză de capră! Procurorii au descoperit 126 de capere aflate în proprietatea acestuia. Or, ca să distragă atenţia „rău-voitorilor", animalele au fost transferate sindicalistului Condescu „pentru întreţinere, îngrijire şi exploatare pe o perioadă de cinci ani." Pentru care Greblă trebuia să primească 1.000 de euro pe an, 250 de kilograme de brânză şi jumătate din subvenţia primită de la APIA. Dar, conform procurorilor DNA, fostul magistrat de la Curtea Constituţională avea afaceri prin interpuşi şi a primit şpagă şi de la interlopi. În plus, punea la cale spargerea embargoului impus de Federaţia Rusă produselor agricole din Uniunea Europeană. Drept pentru care - spunea un procuror DNA - „privarea de libertate a judecătorului Toni Greblă apare ca necesară pentru înlăturarea stării de pericol creată pentru ordinea publică."

… Însă ca cele două cazuri citate sunt multe altele. Şi tot din rândul unor „mahări" în ale politicii, cum sunt, printre alţii, foştii miniştri Varujan Vosganian şi Ion Ariton, ultimul, acuzat că ar fi intervenit pentru ca zece companii de stat să sponsorizeze ilegal „Gala Bute" cu 1,7 milioane de lei.

… Cam în acest mod s-au făcut averile sfidătoare din România. Şi hoţia a mers mai departe. Potrivit unei anchete, România ocupă locul 39 în topul ţărilor ai căror bogaţi au preferat să păcălească taxele şi au depozitat banii într-un cont din Elveţia. Suma totală ascunsă de români (superbogaţi) în conturile elveţiene este de 1,3 miliarde de dolari. Potrivit fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar (el însuşi certat cu legea şi anchetat), el ar fi primit de la elveţieni o listă cu românii care au realizat dobânzi din conturile din Elveţia. „Am - spunea el - 12 persoane care au venituri de 50-60 de milioane de euro, pentru care primesc dobânzi". Bănet, nu glumă… Asta în condiţiile în care - ca să dăm doar un exemplu - salariul de referinţă al unui cercetător de la Institutul Cantacuzino, biolog, şef de compartiment, este de … 1.177 de lei net! O adevărată batjocură!

De aceea, arestările şi acuzaţiile ultimelor zile ne arată până unde s-a întins otrava corupţiei, cât de toxici sunt oamenii investiţi cu putere şi, mai ales, ce poftă de înavuţire au aceste „gulere albe". Miniştri, magistraţi, politicieni, judecători la Curtea Constituţională… Ciuperca începe să se dezintegreze… Însă, în România, nu doar de-acum, ci de mulţi ani se fură ca-n codru, iar - aşa cum declara cineva - problema nu e de ce procurorii DNA acţionează „în forţă" abia în ultima perioadă, ci de ce nu se abţin politicienii de la tot felul de combinaţii cu iz penal! Combinaţii din care, aşa cum se vede, în urma unor anchete, s-au dat… tunuri mari.

Cu ce efecte? Cu prejudicii imense produse statului cu şpăgile cu multe zerouri, date sau promise, din dosarele retrocedărilor frauduloase, şi Microsoft - EADS. În urma acestora au provenit averile sfidătoare ale politicienilor sau oamenilor de afaceri implicaţi în aceste afaceri ilegale, nu - cum spunea un comentator - din „valoarea" şi „titlurile academice" cu care se lăudau la şpriţuri unii. Or, deocamdată, în descoperirea acestora de către organele abilitate, românii găsesc infinit mai multe satisfacţii, decât în banalele ştiri politice. Este şi aceasta o garanţie că România încearcă să intre într-o zonă de normalitate. Zecile de cazuri finalizate, care includ parlamentari, miniştri, preşedinţi de consilii judeţene - cât şi faptul că, la vârf, niciun partid nu a rămas neatins de către DNA, DIICOT, SRI şi ANI, denotă şi concluzia din titlul acestui comentariu: că acum, şi dacă ai candidat la preşedinţie, poţi ajunge la… puşcărie! Ca peste tot în ţările democratice!

Lasă un comentariu