Proprietățile curative ale dovleacului

Distribuie pe:

Dovleacul, dincolo de gustul minunat și de aroma miresmată pe care le are, poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutriționale. Coaja groasă și de culoare galben-portocalie este principalul indiciu al cantității mari de antioxidanți și beta-caroten pe care le conține.

Dovleacul a început să fie folosit încă de acum câteva milenii drept remediu împotriva unor afecțiuni precum abcesul pulmonar, bronsectazia și dependența de opiu. Medicina tradițională chineză a fost cea care a demonstrat proprietățiile curative ale dovleacului acum mult timp.

Conținutul bogat de vitamina A previne cancerul

Pulpa de dovleac conține vitamina A, vitaminele E, C, săruri minerale, hidrați de carbon și protide. Astfel, 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Vitamina A, la fel ca și celelalte substanțe are rol esențial în menținerea sănătății organismului. Vitamina A, de exemplu, are un rol esențial în prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei și oferă organismului o protecție antioxidantă extraordinară. Un studiu realizat la Kansas State University demonstrează faptul că vitamina A reduce considerabil riscul apariției emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi.

Beta-carotenul reglează glicemia

Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare și antioxidante, diminuând posibilitatea apariției diabetului și reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariției hiperglicemiei, dar și al cancerului pulmonar.

Semințele de dovleac, sursă de sănătate la îndemână

Semințele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice. Astfel, semințele de dovleac ajută la eliminarea pariziților intestinali, desfundă vasele de sânge, stimulează activitatea rinichilor și reglează colesterolul. Semințele de dovleac sunt de mare ajutor și în tratamentele adjuvante ale leucemiei, sclerozei în plăci sau alte boli de acest gen, greu vindecabile.

Alte beneficii curative ale dovleacului

Dovleacul încetinește procesul de îmbătrânire și împiedică apariția bolilor cardiovasculare, datorită conținutului mare de antioxidanți. Puteți apela la consumul de dovleac atunci când suferiți de afecțiuni digestive precum constipația sau diareea, deoarece pulpa de dovleac are efecte laxative. Acest produs mai este indicat în cazul tulburărilor hormonale, împotriva hiperexcitabilității sau pentru femeile care depășesc perioada tulburărilor de menopauză. Se spune că dovleacul face minuni și în cazul proaspetelor mămici care nu au suficient lapte matern pentru micuții lor. Poate fi folosit și pentru uz extern, tratarea arsurilor, inflamațiilor sau abcese. Măștile pentru ten care conțin piure de dovleac sunt extrem de eficiente. Foarte multe creme și tratamente cosmetice includ dovleacul în compoziția lor.

Cum poate fi consumat dovleacul?

Putem consuma dovleacul în stare crudă, fiind foarte sărac în grăsimi și calorii. Poate fi preparat și sub formă de piureuri înnăbușite. Dovleacul este excelent și în plăcinte, salate sau în supe. Sucul de dovleac este la fel de recomandat, având un rol foarte important în tratarea cancerului și a maladiilor cardiovasculare.

 

Lasă un comentariu