AMBASADORUL SCRIITOR

Distribuie pe:

În Republica Moldova, la Chișinău, ambasadorul României, Marius Lazurca, și-a lansat volumul „Zeul absent - literatură și inițiere la Mircea Eliade". Evenimentul a avut loc în prezența unor oameni de cultură, scriitori, profesori interesați de activitatea, mai puțin publică, a ambasadorului, cea de cercetător și autor de studii în domeniul literaturii comparate și antropologice.

Cartea este inedită, remarca poetul, prozatorul și criticul basarabean, Emilian Galaica Păun. „Este o carte foarte critică, sunt niște mărturii, după mine, foarte adevărate pe care orice cercetător onest trebuie să le spună și să le motiveze".

La rândul său, preotul ieromonah Savache Baștovoi, scriitor spunea: „Scrie cărți despre oameni importanți ai poporului său. Noi suntem același popor și suntem preocupați să ne cunoaștem".

Scriitoarea Tamara Carauș vorbea despre noua carte a ambasadorului român la Chișinău: „Întregul parcurs este eroic, nimic nu este lăsat pe dinafară. Sunt foarte uluitoare paginile în care autorul descrie cum Eliade încearcă să-și descifreze semnele de bătrânețe și încearcă să-și construiască o istorie pe care s-o scoată din contemporaneitate și să acceadă la un soi de eternitate."

Ambasadorul Marius Lazurca, în încheierea lansării spunea despre noua sa carte: „Mircea Eliade, alături de alți autori interziși, unii exilați și încercați și întemnițați de regimul comunist, era unul dintre autorii care permiteau generației noastre să ne asigure o altfel de Românie. Noi avem datoria de a vorbi și de a scrie bine limba română. Această carte conține și această răspundere sau încearcă s-o manifeste".

 

Lasă un comentariu