ZODIA SĂRĂCIEI

Distribuie pe:

Constelațiile care ne străjuiesc destinele au apucat cam demultișor o traiectorie nefastă, aruncându-ne sub semnele întunecate ale zodiei sărăciei, un semn care nu are cum să facă obiectul unei previziuni astrologice. Nu este vorba numai despre români și țara noastră, așa cum sunt tentați unii să susțină, este vorba pur și simplu despre un declin vertiginos pe care îl resimt toți locuitorii planetei, desigur, cu mici excepții. Fie că suntem nativi din această zodie, fie că trăim sub semnul ei, traversăm cu toții contexte nefavorabile generate de instabilitățile existente nu numai pe plan național, ci și internațional, dacă e să aruncăm o privire „peste gardul nostru", în curtea altor țări, asupra modului în care decurg evenimentele politice și economice. Bineînțeles că aceste contexte afectează emoționalul, accentuând caracterul de suferință, tristețe și traume, determinând sindromul „fugii de probleme" și pe cel al „negării". Dar să nu dăm vina pe România, pe români, pe mentalitățile noastre și pe lipsa de experiență din anumite domenii. Zodia sărăciei lovește „sub centură", acolo unde doare cel mai tare și nu ține seama de victime. Loviturile pot fi politice, financiare și de orice altă natură, dar nu vor ocoli nici o zonă, oricât de paradisiacă ne-ar părea la un moment dat și oricât de bine ancorată ar fi, în aparență.

Știați că în lume mai există zone în care apa și electricitatea sunt un lux, sau că a mânca este un răsfăț pe care mulți nu și-l permit? Zodia sărăciei nu și-a arătat încă adevărata față în țara noastră, chiar dacă multora dintre noi li se pare că această afirmație este departe de realitate, datorită mutațiilor politice și sociale care nu au întârziat să apară odată cu primele semne de intrare sub acest așa-zis semn zodiacal. Ar trebui să privim sărăcia în ochii ei, lipsiți de lumină și goi de expresie, ca să putem înțelege ce poate face cu adevărat un astfel de dezastru, care se întinde cu tentacule acide, înhățând din ce în ce mai multe teritorii. Am fi tentați să susținem că unele națiuni nu au intrat în Zodia sărăciei? Nimic mai greșit. Dovadă este faptul că marile puteri au început să-și pună problema cum va reuși omenirea să tranziteze acest semn, astfel încât pericolul să nu ardă și ceea ce poate fi salvat. Spre exemplu, SUA, a organizat un concurs de eseuri, cu scopul de a conștientiza tinerii asupra problemelor reale cu care se confruntă viitorul lor expus pericolelor sărăciei. Primul loc din Europa l-a obținut o elevă din România, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică Constanța, cu eseul „Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii", eseu care i-a asigurat o vizită la Casa Albă, anul acesta în aprilie. Ai zice că ultimul loc în care s-ar pune problema sărăciei ar fi Casa Albă. Iată, însă, că nimic nu este ceea ce pare din afară, întărind, dacă mai era nevoie. sintagma „afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul".

Tineretul român are soluții! Românii au avut mereu soluții, iar pământul țării noastre dragi ne ajută ca nimeni altul. Zodia sărăciei nu trebuie să ne sperie pe noi! Putem tranzita toate conexiunile nefavorabile, de orice natură, dacă suntem uniți și nu ne lăsăm pradă sindroamelor de toate felurile care își ițesc nasul obraznic la capătul fiecărui tunel de criză. Apa ne este la dispoziție, pentru că râurile noastre scaldă țara în lung și în lat, mâncarea este la o aruncătură de băț, căci nici o palmă de pământ nu a refuzat vreodată să fie cultivat și îngrijit, gazul metan dormitează în domurile transilvănene și tot așa, am putea să înșirăm toate bogățiile cu care suntem binecuvântați, mult și bine. Cel mai bine, însă, este să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă, căci Zodia sărăciei nu este pentru noi! Chiar dacă ar fi să ne întoarcem la îndeletnicirile strămoșilor noștri, nefasta zodie nu poate fi lăsată să muște din noi. Îi putem rupe dinții, pentru că aici, în România, știm cu toții cum hărnicia, curajul și priceperea pot face țara să înflorească.

 

Lasă un comentariu