Noi, cu bogățiile subsolului, străinii, cu profiturile! Redevențele…

Distribuie pe:

…Ce sunt redevențele? Ceea ce revine statului posesor al resurselor din exploatarea unor bogății în caz de concesionare sau, altfel spus, cam cu ce se alege din aceasta (exploatarea, adică) poporul țării, respectiv cel care este adevăratul proprietar al resurselor.

Economiștii ne spun că, la actualul nivel al redevențelor, statul român nu încasează mai mult de 340 milioane euro, din care vreo 80% de la exploatarea petrolului și gazelor. Cât despre popor - proprietarul resurselor - doar mila lui Dumnezeu! Drept care, specialiștii în economie cred că pentru a schimba realmente situația în domeniu, guvernul român (oricare ar fi el) ar trebui să încerce, în cadrul unei strategii naționale, să realizeze o valorificare a resurselor minerale existente. Adică, exploatarea lor cu mijloace autohtone și, mai ales, prelucrarea internă cât mai elaborată a resurselor exploatate.

Întrebarea este: Guvernul Ponta are o asemenea strategie (de valorificare a resurselor minerale)? Nici pomeneală! Așa că, sub acoperirea unei creșteri cât de cât a redevențelor obținute de statul român, Guvernul nu face altceva decât a se preocupa să le intre în voie comisarilor de la Bruxelles. Or, în acest caz, va continua marea lichidare a resurselor minerale românești, iar România să joace rolul de colonie! Mare păcat!

Lasă un comentariu