Exodul și scăderea dramatică a ratei natalității!

Distribuie pe:

Ceea ce face DNA este extraordinar. Practic - susțin analiștii politici - ceea ce se întâmplă acum este o curățire a terenului: sunt scoase din scenă personajele corupte, sunt speriați cei care se pregăteau să fure, numai să avem grijă ca, în locul celor aflați în arest sau la închisoare, să alegem politicieni curați și competenți. Asta ar fi, neîndoios, o bilă albă în ceea ce se întâmplă azi pe scena politică. Există însă (printre altele) și o bilă neagră. Când vedem anunțuri prin ziare (și nu numai) cu privire la ofertele de locuri de muncă în străinătate, nu ar trebui să ne bucure, ci să ne întristeze. De ce? Întrucât, treptat, se depopulează țara, cei tentați să plece nefiind vârstnici, ci tineri, ori cei aflați în jurul vârstei 35-40 de ani! Iar fenomenul - vechi, de altfel - în loc să scadă, se accentuează!

Cauzele? Sunt multe. Iată, doar câteva dintre ele. Rezultatele ultimului recensământ sunt, neîndoios, și expresia măsurilor antisociale luate în ultimii ani. Și, cu deosebire, în perioada guvernării PDL-UNPR-UDMR - Minorități, Guvern dirijat „din umbră" de fostul președinte Traian Băsescu. Spunem „și expresia", deoarece nu doar exodul celor peste 3 milioane de români a făcut ca populația stabilă a României să fie în jur de numai 19 milioane de persoane, ci și pentru că familiile românilor au fost (sunt și acum) împovărate cu facturi, taxe și impozite greu suportabile, în condițiile în care și șomajul a crescut alarmant.

Sigur, semnalul de alarmă, privind scăderea dramatică a ratei natalității a fost, la un moment dat, tras. Au lipsit însă măsurile de cointeresare a populației de a se reproduce, de a nu mai părăsi țara. Efectul: previzibil. Potrivit datelor INS, rata natalității scăzuse, la un moment, la 11,2 născuți vii la mia de locuitori. Asta în timp ce, conform aceleiași surse, rata mortalității infantile (decedați sub un an la mia de născuți vii) a înregistrat o creștere cu 10,8 la mia de locuitori, față de 9,3 la mie.

Spunem că semnalul a fost tras, instituțiile specializate avertizând că, dacă nu se vor lua măsuri de cointeresare, la orizontul anilor 2020-2025, natalitatea va scădea dramatic în țara noastră. De asemenea, populația va fi tot mai îmbătrânită, odată cu creșterea speranței de viață. Totodată, investitorii nu se mai înghesuie pe o piață mult subdimensionată, iar, pe cale de consecință, va fi afectat și viitorul economiei românești.

Multe state (nu însă și România!) care se confruntă cu fenomenul de scădere al natalității și îmbătrânirea populației iau măsuri de cointeresare a populației de a avea mai mulți urmași. Spania, de exemplu - din păcate, patria adoptivă a multor români -, în pofida crizei economice și financiare, plătește 2.500 de euro pentru fiecare nou-născut, iar rezultatele pozitive au început să apară. țările nordice, care acum 15-20 de ani aveau populație foarte îmbătrânită, sunt acum campioanele natalității. Dacă la ei se poate, de ce nu s-ar putea și la noi? Pentru că - așa cum ne dezvăluie, zilnic, procurorii DNA - s-a furat pe rupte. Abia acum, în 2015, Guvernul Ponta IV a lansat două proiecte: unul de Cod Fiscal și cel de Procedură Fiscală care, dacă vor fi adoptate, se întrevăd mici îmbunătățiri în viața românilor! Vom vedea.

Ce ar mai trebui făcut? Multe. În primul rând ar trebui să se stopeze (și nu să se încurajeze ca acum!) exodul forței de muncă în străinătate. Apoi, s-ar impune măsuri pentru asigurarea unei siguranțe economice și a unui confort social, pentru toți cetățenii României. În al treilea rând, să se creeze condiții pentru a se putea plăti, ca și în alte țări civilizate, indemnizații (dar nu simbolice!) pentru fiecare nou-născut. Opinia unanimă este că, dacă ar exista în România o siguranță a zilei de mânie și dacă românii obișnuiți și-ar putea face planuri pentru viitor, problema natalității ar fi lesne rezolvată. Dar și cea privind stoparea exodului forței de muncă. De când USD-ul se află la guvernare, unele lucruri se mai „mișcă" în această direcție, dar multe altele se desfășoară haotic în țara noastră.

De aceea, în 2050, România ar putea avea doar 16,5 milioane de locuitori! Dar și asta, în mare parte, îmbătrânită, întrucât, dacă în prezent, vârsta medie este 40 de ani, în 2050, aceasta va ajunge la 45 de ani. Totodată, în 2050, la 149 de cetățeni inactivi vor fi activi doar 100, ceea ce va reprezenta o sarcină extraordinar de grea pe umerii generațiilor viitoare.

Drept care, o teamă ca aceasta - exodul și scăderea dramatică a ratei natalității - n-ar trebui omisă nici de pe agenda actualului președinte al României, Klaus Iohannis!

Lasă un comentariu