ZIUA MONDIALĂ A APEI

Distribuie pe:

În fiecare an, data de 22 martie este rezervată unui eveniment cu o amprentă deosebită asupra vieţii fiecărui cetăţean al planetei noastre şi anume Ziua Mondială a Apei. După ce la data de 22 decembrie 1992, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, a fost luată decizia instituirii acestei zile, România s-a aliniat celorlalte ţări care militează pentru protejarea cantitativă şi calitativă a apelor. Astfel, începând cu anul 1993, în ţara noastră, cu ocazia acestui eveniment şi nu numai, se fac eforturi pentru a se pune în lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă. Apa este un element natural fără de care fiinţa umană nu ar putea exista, motiv pentru care ea reprezintă un factor esenţial în securitatea unei ţări. În acest sens, este necesară o educare a populaţiei în spiritul consumului raţional de apă, fără risipă şi cu interes sporit faţă de calitatea resurselor naturale de apă.

Majoritatea modelelor economice, printre care se numără şi cel din ţara noastră, nu pun suficient în valoare serviciile furnizate de ecosistemele acvatice, ceea ce conduce la o utilizare nedurabilă a resurselor de apă, şi, mai mult, la o degradare progresivă a ecosistemelor. Interesul naţional trebuie să aibă în prim-plan asigurarea unor resurse durabile de apă pe termen lung, dar şi menţinerea unui mix benefic între structurile artificial construite şi cele oferite de natură. Dacă luăm în considerare că judeţul nostru se află poziţionat în bazinul hidrografic superior al râului Mureş, rezultă că suntem direct interesaţi să ne însuşim toate informaţiile puse la dispoziţia cetăţenilor cu ocazia celebrării acestei zile, ca o măsură suplimentară de securizare alimentară.

Obiectivele Zilei Mondiale a Apei privesc în special raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară şi promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă. După unele surse, consumul de apă necesar pentru producerea hranei este de trei ori mai mare decât necesarul pentru băut. Pe de altă parte, datorită trendului descrescător al resurselor de apă, se preconizează că nu va trece prea mult timp până când resursele de apă vor fi insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare. Iată de ce, an de an, Ziua Mondială a Apei este însoţită de un semnal de alarmă în ceea ce priveşte risipa resurselor de apă şi importanţa lor pentru sănătate. Nu uitaţi deci pericolul pe care îl reprezintă pentru existenţa omului lipsa apei sau poluarea ei. Economisind apa, economisim pentru noi şi pentru generaţiile următoare.

 

Lasă un comentariu