La Toplița: O ,,întâmplare" artistică așteptată de vreo trei decenii!

Distribuie pe:

Zilele trecute am primit o Invitație pentru un spectacol intitulat ,,Introducere în lumea artistică", la care urma să-și dea concursul Corul ,,Arhanghelii" din Toplița, dirijat de Alin Gheorghe Negrea, și Grupul folcloric ,,Flori toplițene", îndrumat de cunoscuta și apreciata solistă de muzică populară a Ansamblului folcloric profesionist ,,Rapsodia Călimanilor", doamna Livia Harpa.

Curiozitatea a fost cea care m-a îndemnat ca în ziua de joi, 23 aprilie a.c., la ora 17, să fiu prezent în sala de spectacole a Casei municipale de cultură. Nu mă puteam deloc dumiri cum va fi acea ,,introducere în lumea artistică". Nu știu dacă acest titlu a fost cel mai potrivit pentru ceea ce avea să se întâmple pe scenă. Fiindcă, timp de o oră și jumătate, cei aproximativ 300 de spectatori au asistat la un fel de ,,dialog artistic", între o formațiune corală, formată din persoane mature și un grup de șase fete și un băiat, din ciclul gimnazial. Folosesc cuvântul ,,dialog artistic", fiindcă nu găsesc un alt termen mai potrivit. ,,Dialogul" a constat în aceleași cântece din folclorul popular românesc, interpretate de grupul de copii, așa cum le auzim și cum le cunoaștem interpretate de unii dintre soliștii de muzică populară, la care a ,,răspuns" formațiunea corală, dar cu prelucrările corale ale unor cunoscuți compozitori, precum renumitul Tudor Jarda, din Cluj-Napoca. Interesant este că tânărul dirijor, Alin Gheorghe Negrea, a solicitat participarea sălii, respectiv a spectartorilor, la unele fragmente mai cunoscute, astfel că totul s-a transformat într-o întâmplare artistică interactivă.

Ceea ce este însă demn de subliniat și ceea ce m-a determinat să scriu rândurile de față este că această ,,întâmplare" artistică s-a petrecut după vreo trei decenii de așteptare! Mai concret, vreau să spun că din vremea de dinaintea ,,erei noastre"(așa obișuiesc eu să spun despre ceea ce s-a petrecut înainte de 1989) pe o scenă din Toplița nu a mai văzut nimeni urcându-se o formațiune corală! E drept, după ce fostul Club ,,23 August" a devenit fabrică de tricotaje, în Toplița nu a mai existat o scenă, până la darea în folosință a actualului edificiu a Casei municipale de cultură, în 2010. Din acest motiv vreo câteva ediții ale Festivaului cântecului păstoresc ,,Miorița" au trebuit să fie găzduite de căminele culturale din comunele din jurul orașului!

Citind în invitația primită despre participarea Corului ,,Arhanghelii", mi-am aminit de grupul vocal ,,Arhanghelii",alcătuit din elevi și eleve de la Liceul ,,Octavian C.Tăslăuanu", condus de același Alin Gheorghe Negrea, elev și apoi student la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima", din Cluj-Napoca, care dădea răspunsurile liturghice la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" (de unde își trage și numele) pentru ca apoi să fie invitat la celelate biserici din oraș, sau din localitățile apropiate. Eram convins că despre acesta era vorba. Mare mi-a fost mirarea când pe scenă a urcat un cor adevărat, format din peste 30 de coriști, persoane mature. Un cor în toată puterea cuvântului, pe patru voci, bine instruit, cu o armonizare perfectă. Nu mă puteam deloc dumiri când a ,,răsărit" în Toplița un asemenea cor. Și nici cum tânărul dirijor a reușit să adune în jurul său acești coriști, doamne și domni, mulți din învățământ, profesoare și învățătoare, vreo trei preotese etc. Am aflat că fostul grup coral a devenit cor adevărat în 2014, de când a început să participe la unele festivaluri corale, cum este cel de la Sfântu Gheorghe.

Mi-am dat seama repede că în Toplița nu au lipsit coriștii, respectiv oamenii îndrăgostiți de muzică, de frumosul artistic, ci a lipsit omul care să-i adune în jurul său, a lipsit dirijorul! Și, iată, a apărut acest tânăr profesor într-un moment în care chiar este nevoie ca această instituție culturală, care a lipsit atât de multă vreme, Casa municipală de cultură, să aibă o activitate proprie artistică tocmai prin mișcarea artistică de amatori, din care s-au născut și s-au afirmat, de-a lungul vremii, atâtea și-atâtea talente.

Mă bucur pentru ceea ce s-a întâmplat pe scena acestei instituții, îl felicit pe tânărul dirijor Alin Gheorghe Negrea, îndemnându-l să nu se oprească, ci să meargă cu curaj pe drumul pe care a pornit și pe care, nu mă îndoiesc, va obține multe succese și satisfacții profesionale!

Lasă un comentariu