Știință și... Religie

Distribuie pe:

„Am început să-mi desăvârșesc arta imaginându-mi că nu există nici un profesor în toată lumea capabil să mă învețe, și că ar trebui să capăt eu însumi cunoștințele în acest scop. Singura carte pe care am studiat-o a fost cartea naturii scrisă de degetul lui Dumnezeu."

***

„Tot ce se întâmplă pe lume se produce din voința lui Dumnezeu. Conștiința este facultatea pe care am primit-o de la Dumnezeu și în care trebuie să vedem propriul nostru chip. De aceea se cuvine să facem doar ce ne învață conștiința, nimic altceva."

***

„Cel care îl vede pe Dumnezeu în lucrurile sale și crede în el văzându-le, acela cu adevărat este un om bogat".

Philippus Aoreolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (Paracelsus) (1493-1541), celebru alchimist, astrolog, teolog, filosof elvețian. A fost inițiatorul mișcării iatrochimice. Tatăl său a fost medic, de la care a primit primele noțiuni de chirurgie și medicină. La 16 ani intră la medicină la Universitatea din Basel, după care se mută la Viena. Este unul din primii alchimiști din Evul Mediu. În anul 1516 obține doctoratul în medicină la Universitatea din Ferrara. Se considera un Doctor al Divinității (D.D.), convins că credința religioasă trebuie tratată în interiorul ființei umane, la un nivel intim, nu colectiv. În scrierile sale s-a folosit de datele obținute de la medici, chirurgi, alchimiști, ciobani, evrei, țigani, ghicitoare, călăi, bărbieri, oameni din mediile înalte ale societății, de la cei învățați, ca și de la cei neștiutori, de la căruțași, vagabonzi, de pe șosele și tot felul de hanuri, pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în: Germania, Franța, Ungaria, Olanda, Danemarca, Suedia, Rusia ș.a. Este autor de citate: „Fiecare medic trebuie să aibă multe cunoștințe, și nu numai cele care se pot găsi în cărți; pacienții trebuie să-i fie cărțile preferate".„Am fost născuți în această lume pentru a deveni îngeri, nu diavoli. De aceea, urmărește întotdeauna scopul pentru care Dumnezeu te-a creat."

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu