Aversa de joi după-amiază mai mult ne-a speriat

Distribuie pe:

Norocul nostru a fost că ea n-a ținut decât 15 minute, interval în care au căzut, la Târgu-Mureș, 14 l pe mp. Deci litrul și minutul. Este vorba de după amiaza zilei de joi, de la ora 18 la 18,15. Intensitatea ei a fost însă mai mare în zona montană, bunăoară la Stânceni, Gurghiu, Răstolița, unde cantitatea de apă a ajuns la 22-24 l pe mp, iar recordul a fost înregistrat la Sângeorgiu de Pădure, unde, în același interval, au căzut 30 l pe mp și un strat de grindină de 2 cm.

Meteorologii noștri locali sunt de părere că ruperea de nori, care a avut loc, nu este ceva neobișnuit. Ea a fost de joasă intensitate, dat fiind faptul că n-a produs inundații. În asemenea situații scurgerea de nori poate ajunge la 4-5 l pe minut. Pe lângă aportul de apă în sol, care era necesar, pentru că în aprilie a plouat doar 34 l pe mp, față de o medie lunară de 48 l pe mp, vijelia de care discutăm a avut meritul de a mai primeni mediul ambiant prin adunarea gunoaielor de pe spațiile unde gospodarii noștri au cam uitat de ele. Nu numai de pe versanți, ci și de pe străzi și trotuare, pline mai ales de excrementele câinilor de companie.

Întrebați dacă fenomenul s-ar mai putea repeta și dacă sunt posibile surprize și mai mari, interlocutorii noștri au răspuns afirmativ, subliniind că lunile mai și iunie sunt cele mai receptive la acest gen de averse. Referitor la prognoza imediată, meteorologii locali au confirmat că și în județul nostru zilele de vineri, sâmbătă și duminică vor fi mai ploioase, dar cerul se va deschide începând cu ziua de luni, după care va urma o săptămână de timp frumos.

Lasă un comentariu