Concursul „Cultură şi Civilizaţie în România"

Distribuie pe:

Începutul lunii iunie a fost marcat de un nou succes al elevilor mureşeni. Echipajul format din Nemeth Ioana, Rusu Anca şi Turcu Denisa, din clasa a IX-a, membre ale Cercului de folclor „Lacrimă de dor", coordonat de profesoara Beatrice Standavid, s-a întors cu Premiul I de la Faza Naţională a Concursului „Cultură şi Civilizaţie în România"

Pentru a doua oară în ultimii 3 ani, elevele de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Mihai Eminescu" fac cinste judeţului, prin obţinerea unor rezultate remarcabile, la un concurs trans-disciplinar, ce a presupus nu doar studiul individual în biblioteci, ci şi o documentare asiduă pe teren, o selecţie a materialului brut, o interpretare şi o integrare a acestuia în context naţional, astfel încât, la faza finală, să fie promovate doar acele elemente ce reprezintă adevărata moştenire locală.

Obişnuim să plasăm folclorul într-o sferă generală, mulţumindu-ne să-l etichetăm drept o noţiune abstractă, care ne îndepărtează de realitatea cotidiană şi ne transpune într-un trecut mai mult sau mai puţin îndepărtat. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu elevele care au adus în prim-plan reţete tradiţionale mureşene, prezentând ingredientele folosite, modurile de preparare şi modalităţile vechi de păstrare a legumelor şi a fructelor, comparând două zone ale judeţului, Valea Târnavelor şi Valea Mureşului Superior, într-un amplu portofoliu - Patrimoniu gastronomic, care s-a bucurat de aprecierea juriului format din: Magdalena Andreescu, de la Muzeul Ţăranului Român Bucureşti - preşedinte, prof. dr. Doru Dumitrescu - inspector general MECS, prof. Cătălin Pîslaru - inspector general MECS, prof. dr. Mina-Maria Rusu - inspector general MECS, prof. Laura Hacman - Colegiul Naţional „M. Eminescu" Suceava şi prof. Elena Lupşa - Colegiul Naţional „Decebal", Deva.

În acest an, echipajul s-a bucurat de îndrumarea unor cadre didactice care au reuşit să le insufle o atitudine de responsabilitate faţă de ceea ce înseamnă valoarea autentică românească: „Aflate la vârsta tuturor disponibilităţilor şi într-o epocă ce-şi caută încă identitatea, fetele au dovedit că folclorul a găsit ecou în sufletele lor pline de deschidere, de puritate şi de sinceritate, oferind un nou sens misteriosului joc al hazardului, prin care se scoate la iveală izvorul valorilor populare" - prof. cons. şcolar, Emil Bloj. „Vrem să readucem folclorul la valoarea pe care a pierdut-o, prin depărtarea de filonul străbun şi prin contaminarea cu elementele moderne, lipsite de fondul autohton" - prof. Standavid Adrian.

„Suntem urmaşele unor eleve pasionate de folclor, care în ultimii opt ani s-au clasat pe primele cinci locuri la toate competiţiile naţionale «Cultură şi Civilizaţie în România». Dorim să trecem una alteia făclia unei minunate culturi tradiţionale"- Turcu Denisa, concurentă. „Pentru a realiza o prezentare cât mai sugestivă, am căutat căile cele mai adecvate de expresie, imaginând o scenă de valorificare şi de răspândire a culturii gastronomice tradiţionale, cu scopul de a face cunoscute modurile străvechi de păstrare a alimentelor şi de gătire a alimentelor, aşa cum le-am învăţat de la bunici" - Nemeth Ioana, clasa a IX-a. „Suntem conştiente că acest premiu obligă: suntem responsabile în faţa viitorului pentru păstrarea nealterată a ceea ce înaintaşii noştri ne-au transmis. Suntem datori faţă de colegii noştri, faţă de profesorii noştri, care ne-au ajutat şi care au avut încredere în noi" - Rusu Anca, membră a echipajului.

Câte cuvinte noi, câte obiecte inaccesibile, în domolitul nostru univers citadin, ajung, prin cercetare, la aceşti tineri deosebiţi. Depinde de noi şi de cei avizaţi să găsim soluţii de motivare a tinerilor, pentru ca efortul lor să nu fie zadarnic şi munca lor să fie recunoscută şi apreciată.

Felicitări elevilor implicaţi, mult succes în cercetările viitoare şi multă putere de muncă dascălilor coordonatori.

Lasă un comentariu