CARTOFII PRĂJIŢI CRESC RISCUL DE CANCER

Distribuie pe:

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), citată de descopera.ro, a emis recent un avertisment privind acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiţii sau chipsurile, care prezintă risc pentru sănătatea publică, întrucât creşte incidenţa cazurilor de cancer.

„Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea şi frigerea. Prin urmare, biscuiţii, chipsurile, cartofii prăjiţi, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conţine acrilamidă.

EFSA a făcut o evaluare a riscurilor existenţei acestei substanţe în alimentaţie pe baza a circa 100 de studii ştiinţifice şi a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri şi din sectorul industriei agro-alimentare. Studii realizate pe animale au arătat că substanţa este genotoxică şi cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul şi să provoace cancere", se precizează în avizul ştiinţific emis de EFSA.

Totodată, Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida măreşte riscul de dezvoltare a unui cancer în special la copii, recomandând statelor Uniunii Europene să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanţă, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor, ori prin întărirea controlului asupra producţiei alimentare.

Lasă un comentariu