Femeile însărcinate şi lăuzele nu pot fi concediate!

Distribuie pe:

Astăzi, 26 iunie 2015, intră în vigoare Legea nr. 156/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 445, din 22 iunie a.c., privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.

Conform actului normativ, măsurile de protecţie socială sunt destinate tuturor femeilor însărcinate şi mamelor (lăuze sau care alăptează), care lucrează la un angajator, indiferent dacă este vorba de salariate cu cetăţenie română sau a altui stat.

Pentru a beneficia de facilităţi, salariatele gravide şi cele care au născut trebuie să obţină de la medicul de familie un document care să le ateste starea. Totodată, acestea trebuie să informeze, în scris, angajatorul cu privire la situaţia lor, în caz contrar, angajatorul fiind exonerat de obligaţii.

Dacă există aspecte care pot pune în pericol sănătatea şi securitatea gravidelor şi a mamelor, angajatorii vor trebui să le modifice, temporar, condiţiile şi (sau) programul de muncă, ţinând cont de recomandările medicale. În plus, angajatorii trebuie să ţină cont de faptul că gravidele au dreptul la dispensă pentru consultaţii prenatale, în limita a maximum 16 ore pe lună (dacă aceste investigaţii pot fi făcute doar în timpul programuluide lucru).

Dacă acest lucru nu este posibil, salariata  trebuie sa fie repartizată pe un alt post, iar dacă nici această variantă nu este posibilă, salariatele pot să ceară intrarea în concediu de risc maternal, pe durata căruia primeşte o indemnizaţie lunară reprezentând 75% din media veniturilor aferente ultimelor şase luni.

După naştere, mamele sunt obligate să efectueze cel puţin 42 de zile de concediu. Dacă gravidele şi mamele lucrează stând în picioare sau pe scaun, acestea trebuie să beneficieze de pauze regulate pentru a se odihni sau pentru a face mişcare. Mamele care alăptează au dreptul la două pauze, de câte o oră, până când copilul împlineşte un an.

Atentie! Gravidele şi mamele nu pot fi obligate să muncească noaptea. Angajatorilor le este interzis să concedieze gravidele sau mamele, din motive care au legătură directă cu starea acestora. Totodată, nu poate fi dispusă încetarea raporturilor de muncă (serviciu) dacă salariatele sunt în concediu de risc maternal, de maternitate, pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

Lasă un comentariu