DIN ISTORICUL BISERICII SECULARE DIN GHEBENIŞUL DE CÂMPIE

Distribuie pe:

Din istoricul Bisericii Ortodoxe Române cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din Grebenişul de Câmpie, care aparţine Protopopiatului Luduş, am aflat că aici exista o biserică din lemn distrusă de un incendiu, după care a fost construită cea actuală, iar sfinţirea s-a făcut în anul 2004. De-a lungul existenţei acestei biserici româneşti, la altar a slujit un număr de 16 preoţi, iar de la 1 decembrie 1980 slujeşte PC părinte Ioan Şanta.

După importantele lucrări executate între anii 1991-2001, a fost necesară resfinţirea acestei biserici, care a avut loc duminică, 21 iunie 2015, de către IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, împreună cu un sobor de preoţi, la care au participat enoriaşii satului, dar şi musafiri din alte localităţi apropiate. În cadrul acestui eveniment, a fost hirotonit în ale preoţiei Ciprian Naşca, iar ca diacon, Liviu Dumbravă.

IPS Irineu a acordat Diplome de excelenţă lui Emil Mătea, primar, Ştefan Goşman, viceprimar, Iuliu Varga, Ştefan Crişan, Ioan Bereş, Alexandru şi Marin Dascăl, Sorin Moldovan, Corneliu Man, Vasile Cordoş, Consiliului parohial, Comitetului parohial şi Corului bisericii, dirijat de preoteasa Maria Şanta.

Grupul vocal „Contores Domini" de la Alba Iulia, format din tinerii Cosmin Baciu, Silviu Sas, Emanoil Lazăr, Andrei şi Teofil Slevaş, a dat un plus de frumuseţe prin cântecele interpretate.

La eveniment, în afară de oficialităţile locale, au mai luat parte Alexandru Petru Frătean şi Vasile Gliga, parlamenatari.

Tot cu acest prilej, a fost sfinţită de către IPS Capela mortuară a acestei aşezări mureşene.

Invitaţii au luat parte, apoi, la agapa frăţească, ce a avut loc la Căminul Cultural.

 

Lasă un comentariu