Incredibil, dar adevărat! SOMN INSTANTANEU ȘI PROFUND, PE STRADĂ...

Distribuie pe:

Oamenii de știință din Kazahstan au dezlegat, recent, misterul unei afecțiuni stranii, care i-a făcut pe zeci de locuitori din două sate să intre brusc într-o stare de somn profund, inclusiv atunci când mergeau pe stradă.

Potrivit cotidianul Komsomolskaya Pravda, citat de descopera.ro, din martie 2013, misterioasa boală a afectat peste 140 de persoane din Kalachi și Kranogorsk, două sate din stepele din Kazahstan, care au o populație totală de 810 locuitori, în principal etnici ruși și germani. Sătenii intrau brusc într-o stare de somn profund, uneori chiar în timp ce mergeau pe stradă, și, după ce se trezeau, acuzau pierderi de memorie, amețeală, epuizare fizică și migrene. Unii dintre localnici au căzut pradă acestei afecțiuni chiar și de șase ori, iar unii dintre ei au dormit fără întrerupere până la... șase zile!

Boala misterioasă a afectat atât bătrâni, cât și tineri, iar mulți dintre copii au renunțat să mai meargă la școală. Unii au raportat și halucinații ce par desprinse dintr-un coșmar.

Medicii au efectuat diverse teste, însă misterioasa boală sfida orice explicație logică. La început, medicii au crezut că pacienții sufereau din cauza consumului de votcă contrafăcută, dar, pe măsură ce epidemia se intensifica, ei au început să îi diagnosticheze pe localnici cu „encefalopatie de origine necunoscută".

Mulți cercetători au suspectat minele de uraniu din apropiere, care au fost închise după dezmembrarea Uniunii Sovietice, în urma căreia Krasnogorsk a devenit o localitate-fantomă, în care mai trăiesc doar 130 dintre cei 6.500 de rezidenți inițiali. Ministerul Sănătății din Kazahstan a testat peste 7.000 de case din regiune, însă nu a descoperit concentrații semnificativ crescute de radiații sau de metale grele.

Un expert în acest domeniu a declarat, în 2014, că localnicii din cele două sate izolate ar fi suferit cel mai probabil din cauza unei psihoze în masă, similară fenomenului „Bin Laden itch" (frisonul Bin Lasden), o afecțiune psihosomatică înregistrată în rândul copiilor din Statele Unite, atribuită fricii de atacuri teroriste, care a înregistrat un vârf de frecvență în 2002, la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Însă, misterul a fost elucidat, cercetătorii ajungând la concluzia că strania afecțiune a fost cauzată de concentrațiile ridicate de monoxid de carbon și de hidrocarburi din aer. „Minele de uraniu au fost închise și, din când în când, concentrații mari de monoxid de carbon apar în zonele limitrofe. Oxigenul din aer scade considerabil, iar acesta este motivul adevărat pentru apariția bolii somnului în cele două sate", explică aceștia.

 

Lasă un comentariu