„VATRA VECHE", DE LA REVISTĂ LA EDITURĂ

Distribuie pe:

Ideea de a înfiinţa o editură cu numele de „Vatra veche" i-a aparţinut poetului Darie Ducan, masterand la Sorbona. Sigur, am agreat acest gând, personal negândindu-mă vreodată la o astfel de formulă, „revistă şi editură". Revista are deja... vechime, fiind în al şaptelea an de apariţie! Mai mult, tânărul poet a mai avut un proiect legat de editură, care m-a entuziasmat, pur şi simplu: editura să marcheze centenarul Marii Uniri, cu 100 de cărţi mureşene. Mi-am asumat deîndată acest proiect şi am trecut la treabă.

De Sfântul Ilie, 20 iulie, Editura a fost acreditată. Iar centenarul 1918-2018 va fi onorat cu un gest de eleganţă al scriitorilor mureşeni. Toate cele 100 de cărţi vor fi numerotate de la 1 la 100. Fiecare carte va avea pe coperta IV înscrisul: „100 de cărţi pentru Marea Unire, 1918-2018". În noiembrie 2018, intenţionăm să organizăm câte o expoziţie cu cele 100 de cărţi în principalele localităţi mureşene şi întâlniri literare dedicate centenarului. Autorii mureşeni sunt aşteptaţi să facă propuneri pentru acest proiect. Vor fi şi cărţi cu texte inedite, dar vom încerca să retipărim titluri şi din opera celor care nu mai sunt! E loc pentru toate genurile: poezie, proză, teatru, critică şi istorie literară, publicistică etc. Intenţionăm să tipărim circa 25 de titluri în fiecare an, până la 1 decembrie 2018.

Cum era firesc, am pornit la drum, cu gândul la binecunoscutele versuri ale Imnului Naţional: „Preoţi cu crucea-n frunte, că oastea e creştină".

Astfel, prima carte a şi văzut lumina tiparului şi poartă semnătura părintelui dr. Gheorghe Nicolae Şincan: „Aştept să înflorească ruga mea".

Lasă un comentariu