„În România, economia «subterană» este dublă faţă de cea a UE…"

Distribuie pe:

„Ferită de control, se «lucră» bine… la subsol!"… Declaraţia de mai sus a făcut-o Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, în opinia căruia, statul pierde anual 7 miliarde de euro din rambursări ilegale de TVA pe facturi false sau firme fantomă. Valoarea de 7 miliarde de euro - prin care România are o economie subterană dublă faţă de UE - reprezintă aproape o şesime din bugetul României şi totalizează bugetele cumulate ale multor ministere importante, sumă suficientă pentru a acoperi cheltuielile cu Sănătatea, Învăţământul etc.

Văcăroiu crede că, dacă economia subterană ar fi scoasă la lumină, atunci România nu numai că nu ar trebui să se mai împrumute, dar ar rămâne şi cu un surplus de bani de aproape 4 miliarde de euro, bani care s-ar putea îndrepta către pensii sau învăţământ.

Între cele mai cunoscute metode de evaziune fiscală se numără: diminuarea valorii mărfurilor din vamă prin transferuri la anumite poziţii tarifare cu cote ridicate către poziţii tarifare reduse, produse contrafăcute sau introduse ilegal în România; nedeclararea unor activităţi din turism; evaziunea fiscală din sectorul agricol. Concluzia preşedintelui Curţii de Conturi: „În România se fură prea mult!"

Din păcate…

Lasă un comentariu