Sărbătoare la Sărmaşu - Limba noastră cea română

Distribuie pe:

Sâmbătă, 29 august 2015, Biblioteca orăşenească „Liviu Rusu" din Sărmaşu, frumoasă aşezare din Câmpia Transilvaniei, a fost gazda unui ansamblu memorabil de evenimente culturale, menite să aniverseze în avans Ziua Limbii Române (care se sărbătoreşte în România în ziua de 31 august). În deschidere, doamna Dinuca Burian, primitoarea şi extrem de harnica gazdă, i-a prezentat pe invitaţi şi a urat success deplin în desfăşurarea manifestărilor cu înalt caracter cultural. Domnul Sărac Florin, secretarul primăriei Sărmaşu, a urat bun venit invitaţilor, şi a transmis succes din partea primarului, Consiliului Local Sărmaşu şi în numele domniei sale, afirmând că acest eveniment este un lucru important pentru Sărmaşu.

Moderatorul acestui eveniment cultural, Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, a vorbit în primul rând despre Ziua Limbii Române în general, făcând referire la lirica marilor poeţi români. Domnia sa a spus, printre altele, că limba face diferenţa specifică între popoare şi că e necesar să vorbim o limbă română corectă. A adus în actualitate figura poetului Grigore Vieru, ba chiar a recitat magistral din lirica regretatului poet basarabean.

În continuare, domnul Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, a ţinut, în stilul inconfundabil al domniei sale, o comunicare extrem de interesantă, intitulată „Văd poeţi ce-au scris o limbă, ca un fagure de miere". Domnia sa s-a referit la sfântul mitropolit Dosoftei, care a introdus limba română în Biserică. De asemenea, a făcut referire la marii poeţi români: Eminescu, „înaltul domn al limbii române", la Coşbuc, la Grigore Vieru etc., precum şi la marile lor opere. Despre limba română, a mai spus, că trebuie s-o apreciem ca pe o comoară de mare preţ. Doamna prof. Natalia Racoviţan a ţinut comunicarea intitulată „Vasile Alecsandri, 125 de ani de la moarte - Contribuţii la dezvoltarea limbii române", în cadrul căreia s-a referit pe larg la vasta personalitate a lui Vasile Alecsandri, la opera sa, la pastelurile sale, la piesele de teatru, la folclor, la doinele sale, la studiile publicate în revistele vremii. Domnul Nicolae Băciuţ a mai făcut câteva precizări cu referire la evoluţia limbii şi istoria literaturii, a vorbit despre galeria cetăţenilor de onoare ai Sărmaşului şi despre marii oameni de cultură care au legătură cu oraşul Sărmaşu.

În continuare, primarul Sărmaşului, ing. Ioan Mocean, s-a referit la evenimentele care au loc la Sărmaşu, a transmis salutări şi gândurile sale bune celor prezenţi, a vorbit despre evenimentul deosebit de la biblioteca orăşenească, dedicat limbii române, despre cetăţenii de onoare ai Sărmaşului, în special profesorul Liviu Rusu. S-a mai referit şi la noi demersuri pentru viitor. Domnul Nicolae Băciuţ s-a referit, de asemenea, la cea mai importantă personalitate a Sărmaşului, Liviu Rusu, profesor la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, estetician, comparatist, filosof, membru post-mortem al Academiei Române. De asemenea, domnul Nicolae Băciuţ a prezentat cartea Logica frumosului, a lui Liviu Rusu şi a făcut propuneri pentru noi realizări legate de această mare personalitate.

A urmat discursul poetului prof. Răzvan Ducan, care prezintă cartea sa Strigăt din curba lui Gaus, volum de versuri, recitând poeme atât din această carte, cât şi din cartea sa dedicată lui Eminescu, oferind un moment poetic deosebit. Doamna Gabriella Costescu a prezentat revista Creneluri sighişorene, un jurnal al activităţilor de lună cu lună, şi cartea sa de poeme intitulată În numele busuiocului, recitând totodată din lirica proprie. Domnul Nicolae Băciuţ a prezentat cărţile doamnei Dinuca Burian, intitulate Fascinaţia cărţilor şi Graiul Câmpiei, culegere de folclor, făcând referire la poezia populară, folclorişti, culegători de folclor, după care autoarea acestor cărţi a mulţumit tuturor.

Domnul Lazăr Lădariu i-a felicitat pe cei din Sărmaşu, pentru realizările lor, vorbeşte despre cele mai recente cărţi ale domniei sale: Secunda de pământ, Medalii de rouă şi În numele adevărului, face referire la cele două cărţi la care lucrează în prezent, una de publicistică şi una de poezie. Domnul Nicolae Băciuţ a mai prezentat revista Vatra veche, cărţile domniei sale Despărţirea de înger şi Pretexte şi contexte, prezintă, de asemenea, volumul 14 din seria de opere Nicolae Steinhardt, Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ. Domnia sa vorbeşte în cuvinte apreciative despre expoziţia de icoane realizate de copii, icoane extraordinar de frumos realizate. Domnul consilier judeţean Raul Boroş a vorbit despre icoanele realizate de copiii de la Complexul de case de tip familial Sâncrai. A mai vorbit şi doamna Balazs Klara, care a fost îndrumătoare a taberei de pictură de icoane, pentru copii. Copiii au oferit şi un moment deosebit de poezie şi cântec. Copiii din tabăra de pictură Sărmaşu din 28-30 august 2015, învăţătoare Raţiu Irina, sunt: Cenan Olivia, Vieneau Sugar Emma-Maria, Greblă Radu, Bobiş Darius, Bobiş Codruţ, Hăşmăşan Ştefania, Saxon Alessia-Paula, Preda Maria, Preda Ioana, Chenderesi Denisa-Noemi, Rusu Petruţa-Gabriela, Moldovan Camelia-Maria, Utiu Alina, Mosutiu Ioana.

Iată, aşadar, un ansamblu memorabil de evenimente culturale care a avut loc la Sărmaşu, reunite sub egida Zilei Limbii Române. Îi felicităm pe cei care au contribuit la reuşita acestei manifestări, în special pe doamna Dinuca Burian, coordonatoarea proiectului realizat în colaborare cu Direcţia pentru Cultură Mureş, Astra Mureş şi ziarul „Cuvântul liber". Intensa şi prodigioasa activitate culturală a doamnei Dinuca Burian reprezintă un model şi pentru alte instituţii de cultură din judeţul nostru şi chiar din ţară. O felicităm pentru toate realizările domniei sale şi îi urăm mult succes în activităţile viitoare.

 

Lasă un comentariu