Dacă-ți furi o dată, de două-trei ori căciula, în final, doar… cu căciula în mână rămâi!

Distribuie pe:

Un principiu păgubos al politicianului postdecembrist sună cam așa: „Să le spunem românilor ce le place să audă, după care vom mai vedea" - folosit în campaniile electorale, mai ales. „Principiu" care, în limbajul popular, s-ar traduce prin expresia „a-ți fura singur căciula". Întrucât, cu minciuna, ajungi o dată, de două-trei în Parlament ori la guvernare, dar a… patra oară ai sfeclit-o, rămânând, ca partid, sau candidat la o funcție, doar cu eticheta de Mincinos!

Am subliniat acest lucru, după ce, nu demult, la Reuniunea Consiliului Național al PNL, în Programul de Guvernare al PNL, între 2015-2020, ni se spunea că urmărește - conform agențiilor de presă - nici mai mult, nici mai puțin decât „Reclădirea României!" Or, în cei 25 de ani de la Revoluția din decembrie '89, România, a fost deatâta ori „reclădită", și de PSD, și de fostul PDL și, bineînțeles, de fostul PNL, condus de Tăriceanu, ori Crin Antonescu, încât tot la „Fundație" (în fundătură, adică) a rămas!

Sigur, e mai ușor - mințind, bineînțeles - să-ți propui lucruri mărețe, decât să construiești autostrăzi, să reduci numărul de gospodării care au WC-ul în curte, să creezi locuri de muncă, ori să ridici nivelul de trai al populației, într-o țară cu salariile și pensiile cele mai mici din Uniunea Europeană! Ce „Reclădire a României" poate fi aia, câtă vreme toate dezideratele (simple) de mai sus rămân, încă, la stadiul de aspirații?!

În realitate, România reală nu e cea din „programele" și promisiunile cu iz electoral ale politicienilor și guvernanților. E cea pe care o trăim cu toții, cu bune și, mai ales, cu rele. Căci, pe măsură ce ani trec,  ne tot împrumutăm și „reclădim” (ce anume, nu prea știe nimeni!), iar românii sărăcesc. Doar cei cu „promisiunile”, se îmbogățesc! Încât, pe drept cuvânt, nu puțini se întreabă: în „România reclădită!”, cu ce-i mai bine acum decât înainte de ’89? Poate, de aceea, noul PNL vrea să o reclădească din nou!

Răspunsul (o parte din el) ni-l dau procurorii DNA, ai DIICOT etc., prin intermediul cărora aflăm – prin mijlocirea presei, a televiziunilor – cam pe unde ajung banii împrumutați (România având azi o datorie de 96,129 miliarde de euro!). Bani cu care, într-adevăr, vorba Programului PNL, s-ar fi putut „reclădi”, în bună parte, România!

Problema e alta. România – ne spun experții în economie – nu ar fi avut nevoie de rezolvarea problemelor economice curente cu ajutorul creditelor, dacă: 1) La conducerea țării era, chiar și numai în  ultimii 10 ani, un alt președinte și un guvern (ne) care nu erau șantajabile și aveau voința politică pentru a opri (și nu încuraja!) deturnările sistematice de fonduri de la Bugetul de stat; 2) Dacă s-ar fi profitat de creșterea economică din anii anteriori crizei; 3) Dacă președintele, premierii, parlamentarii aveau stofă adevărată de lideri naționali (viziune, precum liberalii Brătieni de altădată!) și ar fi putut convinge sau forța oligarhia locală să aducă înapoi în țară și să injecteze în economie miliardele de euro care au „plecat” în timpul tranziției ș.a.

Atunci, da, putem vorbi, dar și realiza „Reclădirea României!” Spunem asta, deoarece potrivit unor surse consultate de digi 24.ro, circa 50 de români cu conturi secrete la sucursala din Elveția a băncii britanice HSBC ar fi investigați de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)!

Or, așa stând lucrurile, rănile dinainte de ’89 sau de la Revoluție nu s-au cicatrizat. Dimpotrivă, fisurile, crevasele din societate se adâncesc. Din păcate, într-o Europă rătăcită în lumea globalizării și a crizelor – iar acum, năvălită și de sute de mii de imigranți sirieni, arabi etc. –, egoistă și lipsită de mari lideri, o Românie dezbinată și debusolată (în care, doar tendința ciolanului primează!) rămâne o pradă facilă.

Așa se face că, deși anii trec, rănile rămân! Faptul că, încă, statul român trebuie să împrumute, în acest an, 65 de miliarde de lei (circa 14,5 miliarde de euro) pentru a putea să funcționeze în parametric proiectați de buget, este încă un argument în acest sens. Dacă Vasile Blaga (aflat mereu la guvernare), Cătălin Predoiu și alți lideri ai fostului PDL, ai actualului și fostului PNL vor să „Reclădească România”, de

ce nu au făcut-o în cei 25 de ani, care au trecut de la Revoluție?

Povești. Tentația Puterii și a banului contează! Din păcate… Poate, cândva, dacă ne tot împrumutăm și „reclădim”, nici noi – românii de pe stradă – să nu mai sărăcim!

 

Lasă un comentariu