Deşi unii „învârt"… căruţe de bani, Încă, sărăcia „bântuie" prin România!

Distribuie pe:

Potrivit unui sondaj al cartel Alfa, 28 la sută din persoanele active din România „trăiesc" cu echivalentul a 0,8 dolari pe zi. Cum se poate trăi cu aceşti banii ne spune Comisia Anti-Sărăcie şi promovarea Incluziunii Sociale. Astfel, conform acesteia, „locuinţele în care trăiesc săracii sunt din chirpici, cartoane, apartamente murdare în blocuri degradate, foste cămine ale unor întreprinderi. Hrana de baza este reprezentată de pâine şi cartofi, iar îmbrăcămintea fie este primită, fie este second-hand".

Acest tablou sumbru - în care îţi duc viaţa, vorba vine, 28 la sută dintre persoanele active -, l-au făcut pe fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, să-i compătimească (putea, însă, face mai mult!) pe acei români care au neşansa de a trăi cu mai puţin de 1 dolar pe zi.

Pe de altă parte, nici găsirea unui loc de muncă nu-ţi garantează un trai cât de cât decent. De ce? pentru că nivelul de salarizare este jenant de mic. Un recent studiu întocmit de Federaţia Angajatorilor Europeni atestă că România se situează printre ţările cu cel mai scăzut nivel al salariului brut pe oră de muncă, alături de Albania, Ucraina, Bulgaria, Belarus şi Moldova. Între cele 48 de ţări, incluse în clasamentul respectiv, România se află pe locul 41, cu un salariu brut de 3,44 de lei pe oră (nici un euro!), pentru lucrătorii necalificaţi din domeniul serviciilor şi cu o valoare maximă de 12,06 pe oră (circa 3 euro), pentru poziţia de manager. Nivelul mediu al salariului brut înregistrat în România este, potrivit federaţiei menţionate, de 5,67 lei pe oră.

Asta, în timp ce unii „învârt" căruţe de bani!

 

Lasă un comentariu