Din ciclul „România fascinantă" - Buturuga mică, isteria mare…

Distribuie pe:

Hotărât lucru, cu buturugile din România se întâmplă ceva: îngrijorate la maximum, „televiziile" ne prezintă, în ultima vreme, cazuri ieșite (dar ieșite rău) din comun, menite a bulversa comunități întregi de gospodari pe care, la prima vedere, i-ai crede întregi la cap.

După seria de icoane cu diverși sfinți care ba râdeau, ba lăcrimau, ba trăgeau cu ochiul, asistăm acum la o creștere fără precedent a numărului de buturugi purtătoare de semne divine: aproape că nu mai există bucată de lemn scăpată de la export care să nu prezinte „suspiciunea rezonabilă" că ar fi generatoare de minuni.

Așa se face că, deunăzi, după ce ne-au prezentat cazul unei mame care și-a aruncat gemenele nou-născute în haznaua din fundul curții și niște imagini cu unii care au chinuit un câine și i-au tăiat coada cu securea, realizatorii tv s-au concentrat asupra problematicii complexe a buturugilor metafizice: de exemplu, la centrala termică a primăriei din localitatea Ion Creangă, electricianul Mihalache a dat să bage toporul într-o buturugă, dar aceasta, deși era destul de mică, abia dacă s-a lăsat crăpatăși, când s-a lăsat, ce să vezi, pe ambele jumătăți de lemn, se vedeau, clar, două cruci. Electricianul Mihalache a rămas mut de uimire, fiindcă- a explicat el reporterilor sosiți la fața locului - asemenea cruci n-a mai văzut decât într-un cartof pe care fiica sa tocmai îl tăiase ca să-l bage în ciorbă. Sigur că, imediat, vestea s-a răspândit pe întregul teritoriu al localității. Funcționarii din primărie au abandonat lucrul, sătenii au lăsat baltă muncile agricole și s-au repezit să vadă minunea. A fost nevoie de intervenția primarului Prichici ca să liniștească lucrurile. În calitatea sa de reprezentant al autorității publice, edilul a decis ca o jumătate de buturugă să fie expusă pe holul primăriei, alături de trofeele și diplomele obținute de echipa de fotbal Voința, din localitate, iar pe cealaltă a dus-o la biserică, să aibă sătenii la ce să se închine, fiind și perioadă de post. Astfel, grație electricianului Mihalache și primarului Prichici, așezarea a devenit celebră, iar localnicii - mai buni, mai iertători și mai milostivi cu aproapele, nefiind exclus ca, pe bază de buturugă, investitorii străini să dea buzna în sat.

Un alt caz din categoria „buturuga fermecată" s-a petrecut chiar acum câteva zile: cetățeanul Curecheriu, dintr-o localitate ieșeană, tăind el lemne pentru iarnă, a băgat de seamă că pe o bucată dintr-o buturugă despicată erau înscrise literele I și N, adică inițialele Mântuitorului. Sătenii s-au repezit, cu mic cu mare, în ograda lui Curecheriu, să vadă minunea din buturugă. A fost cerută și părerea preotului. Popa, săracul, ce să zică și dânsul, să nu se pună rău nici cu sătenii, să nu-l mânie nici pe Cel de Sus? Păi, s-ar putea să fie o minune, dar s-ar putea să fie o simplă coincidență, buturuga trebuie analizată cu atenție, apoi prezentată forurilor ierarhice, trebuie să se pronunțe și oamenii de știință, una peste alta, procedura e complicatăși îndelungată, oricum, oamenii să se ducă liniștiți pe la casele lor, până la clarificarea cazului. Sătenii, însă, continuăsă se înghesuie în bătătura megieșului, să vadă buturuga minunatăși să i se închine…

„În nicio parte a lumii nu se poate specula naivitatea omenească cu atâta ușurință ca în țara noastră", constata, în 1938, celebrul medic legist Nicolae Minovici.

De atunci au trecut peste 75 de ani și nu dăm semne de îndreptare, spre bucuria televiziunilor, pentru care temele morbide sunt mană cerească. Iar când ești îndopat sistematic cu tot soiul de tămăduiri miraculoase, dezlegări de blesteme, alungare de spirite rele și tot felul de magii subterane, chiar ajungi s-o iei razna, să vezi cai verzi pe pereți, cruci în cartofi, chipul lui Arsenie Boca pe copaci, și să te închini la buturugile din centrala termică pe lemne.

Lasă un comentariu