La Batoş au fost omagiaţi eroii neamului, de ziua „Sărbătorii mărului"

Distribuie pe:

Duminică, 11 octombrie a.c., la Batoş a avut loc cea de-a XV-a ediţie a „Sărbătorii mărului", eveniment devenit tradiţional, organizat de Primăria şi Consiliul Local Batoş, „Asociaţia mărului de aur" şi Grupul producătorilor de mere Dedrad - Batoş.

Ziua de duminică, 11 octombrie, a început cu dezvelirea monumentului Eroilor, situat în centrul comunei. La ceremonie au fost prezenţi Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, precum şi, deputaţii Cristian Chirteş şi Vasile Gliga. În cuvântarea sa, primarul comunei Batoş, Dumitru Cotoi, a spus: „Datorită faptului că anul 2015 a fost declarat «Anul veteranilor de război», am convenit ca pe raza comunei Batoş să începem această acţiune de construcţie şi amplasare de monumente închinate eroilor de pe aceste meleaguri. După opinia mea trebuia să începem mai repede această acţiune pentru a prinde în viaţă câţiva veterani de război. Din nefericire, astăzi, se mai află în viaţă un singur veteran pe raza comunei, dar vă promitem că vom premia văduvele veteranilor de război. Avem obligaţia morală de a-i cinsti pe aceşti eroi, de a înfrumuseţa locurile în care trăim, de a lăsa ceva în urma noastră. Nu putem face altfel, decât amplasarea în centrul satului a semnului creştinătăţii, şi anume, o cruce pe care vreau să o denumesc «Crucea Eroilor». Vă cer tuturor să-i cinstim pe aceşti eroi, care au existat cu adevărat. De aceea am alăturat acest monument ca o replică a «Coloanei infinitului», coloană fără sfârşit, a marelui Brâncuşi, fără sfârşit să fie şi recunoştinţa noastră faţă de ei!", a afirmat primarul Dumitru Cotoi.

În pofida frigului, ploii şi a vântului care nu au contenit atât în timpul ceremoniei dezvelirii monumentului, cât şi după aceea, „Sărbătoarea mărului" a continuat pe scena amenajată, lângă şcoală, prin cinstirea memoriei veteranilor de război de către organizatori, prin premierea văduvelor veteranilor de război: Victoria Paşcan, Ana Şerbănuţ, Anastasia Cornea. După premierea văduvelor veteranilor de război, „Sărbătoarea mărului" a continuat cu un program de cântece şi jocuri populare susţinut de solişti şi ansambluri invitate de către organizatori, printre care Mihaela şi Ciprian Istrate, Alexia Aştelean, Vasile Ceteraş şi Mircea Rusu Band.

De la „Sărbătoarea mărului" nu puteau lipsi producătorii locali din comună, care şi-au expus produsele, precum: mere, pere, struguri, miere de albine, legume, fructe şi apreciatul vin Liliac, produs la Batoş. Primarul comunei Batoş, Dumitru Cotoi, a spus: „Deşi vremea este potrivnică unei asemenea sărbători, precum cea a mărului, am convingerea că această ploaie se va răsfrânge în calitatea merelor de Batoş, care vor fi mai dulci şi mai bune, mai căutate, astfel că producătorii din comună să poată câştiga de pe urma muncii lor. Toate produsele de pe rafturi, respectiv, struguri, mierea de albine, vin, legume şi fructe sunt sănătoase, fără modificări genetice, nu ca cele ce sunt pe rafturile hipermarketurilor , care au invadat România", a conchis Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş. Conform tradiţiei, „Sărbătoarea mărului" va continua şi în anii următori pentru a răsplăti astfel munca producătorilor comunei Batoş, prin venituri pe măsura muncii fiecăruia.

Lasă un comentariu