Micii iconari de la Școala Gimnazială „Ion Chinezu" din Sântana de Mureș

Distribuie pe:

În cadrul Proiectului Interregional ,,Bradul în spiritul copilăriei", înscris în CAER 2015, poziția 978, coordonat de prof. Cornelia Rusu și prof. Simona Matyas, derulat la Școala Gimnazială ,,Ion Chinezu" din Sântana de Mureș, o deosebită încărcătură sufleteacă a avut secțiunea locală ,,Icoana unui copil", un atelier de pictură pe sticlă la care au participat elevi din ciclul primar și gimnazial, membrii cercului ECO ,,Verzișorii". Activitatea s-a desfășurat în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș în perioada 9 noiembrie - 4 decembrie 2015 și i-a răsplătit în acest mod pe elevii implicați în diferite proiecte de protejare a mediului în acest an.

La atelierul de pictură din perioada 2-4 decembrie, elevii au fost asistați de domnul prof. Călin Bogătean, îndrumător artistic atelier icoane, care le-a explicat tehnica picturii pe sticlă.

Pictura icoanelor pe sticlă este o artă și necesită o pregătire specială. Este vorba despre folosirea izvodului, tehnica culorii aplicată pe sticlă, cunoștințe despre semnificația subiectului, o mână sigură și, mai ales, trăire spirituală. Poate rezulta în acest fel o fereastră vie deschisă spre suflet. ,,Icoana unui copil" este cu atât mai mult o dovadă de credință și nevinovăție specifică vârstei și va fi de acum înainte, un izvor de lumină în casa fiecărui mic ,,iconar".

La activitatea noastră au fost prezenți domnul Iuliu Praja, director CJCTEA Mureș și domnul prof. Constantin Bogoșel, inspectorul școlar care coordonează instituția noastră de învățământ. Și pentru că pictura unei icoane presupune dăruire sufletească, la activitate a fost invitat și preotul paroh din Sântana de Mureș, domnul Teodor Mureșan, care printr-o rugăciune a adus starea de har potrivită momentului. 

Lasă un comentariu