„PORNI LUCEAFĂRUL ..."

Distribuie pe:

Sub acest titlu s-a desfășurat prima ședință din anul 2017 a Cercului „Al. Macarie" al Astrei Iernut. În sala arhiplină a Bibliotecii orășenești, profesoara de limba și literatura română VETURIA CORMOȘ a ținut o admirabilă lecție de omagiere a marelui poet Mihai Eminescu la cea de a 167-a aniversare a nașterii sale.

Timp de aproape două ore cei prezenți, astriști și neastriști, elevi și profesori, tineri și bătrâni, preoți și mireni au ascultat cu plăcere și emoție versuri din și despre Eminescu, cuprinși de farmecul expunerii profesoarei și fermecați de dulcele grai românesc redat nouă de către genialul poet. Profesoara ne-a condus pe firul vieții poetului ilustrând „cu gândiri și cu imagini" principalele momente din viața și creația sa artistică. S-au recitat, s-au citit, s-au cântat și s-au interpretat poezii întregi ori fragmente din creația eminesciană: Rugăciunea unui dac, Dorința, Lasă-ți lumea, Pe aceeași ulicioară, Peste vârfuri, Scrisoarea I, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Glosă, Luceafărul, Doina, O,mamă..., Pe lângă plopii fără soț, O, rămâi, Mai am un singur dor și altele. Menționăm câteva nume de persoane care au participat la această seară literară coordonată de prof. Veturia Cormoș: primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, profesorii Ovidiu Cormoș, Alina Alecu, Patricia Bonta și alții. Un moment deosebit a constituit interpretarea unor melodii pe versurile lui Eminescu, individual și în grup, de către preoții din Iernut: Silviu Feier, Ioan Buda și Vasile Iagăr. Actorul Rudy Moca a întregit expunerea doamnei profesoare Veturia Cormoș cu fragmente din aprecierile lui Iosif Vulcan asupra tânărului Eminescu, a realizat un scurt portret al poetului și a recitat poezia Doina. În final a citit poezia „Miroase-a tei, Emine", de Violetta Petre, din care cităm prima strofă:

„Miroase-a tei , Emine, și florile suspină,/ Uitându-se spre ceruri, de unde cerni Lumină; / Poemele prind viață, nemuritoare stele,/ Când le atingi cu fruntea și treci pe lângă ele."

Lumina cernută din ceruri și parfumul florilor de tei s-au revărsat peste noi în această seară de ianuarie să ne spună că Eminescu trăiește și va trăi de-a pururi cât va exista pe pământ dulcea limbă românească.

Felicitări, doamnă profesoară Veturia Cormos, pentru frumoasa lecție de limba română, pentru întlnirea realizată cu o parte din iernuțenii pasionați de Eminescu.

Felicitări, doamnă bibliotecară Dana Gurghian, pentru sprijinul acordat și pentru căldura cu care ne primiți de fiecare dată.

Rareori ți-e dat să asculți două ore în ziua de azi o limbă „ca un fagure de miere"! Mulțumiri.

 

Lasă un comentariu