Prof. Ovidiu Victor Coșbuc a conferențiat la Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin

Distribuie pe:

În ziua de vineri, 11 decembrie 2015, de la ora 18, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, a avut loc conferința cu tema „Schimbarea paradigmei în viitorul umanității. Soluții pentru România, cheia ieșirii din criză", susținută de dr. Ovidiu Victor Coșbuc, profesor și cercetător la Universitatea Pontificală din Roma, mare personalitate a culturii, care descinde din familia marelui poet ardelean George Coșbuc, fiind străstrănepot al acestuia.

Conferința profesorului dr. Ovidiu Victor Coșbuc a fost structurată pe mai multe aspecte: Ieșirea din criză în cinci pași; Revoluționarea gândirii, a spiritualității, schimbarea atitudinii față de ecosistemul planetar, stilul de viață; Restructurarea învățământului, a instrucției, a cercetării; Sănătatea, economia și justiția, rolul lor în echilibrul unei țări; Politica, apărarea intereselor și a resurselor unei națiuni.

În deschiderea evenimentul de vineri după-amiază, de la Biblioteca municipală reghineană, s-a recitat poezia „Iarna pe uliță", a poetului George Coșbuc. Doamna Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, în cuvântul de început al domniei sale, a urat bun venit distinsului invitat și numerosului public reghinean, care a umplut sala de conferințe a bibliotecii cu această ocazie. Doamna Angela Socoleanu l-a prezentat în câteva cuvinte pe prof. Victor Ovidiu Coșbuc, care, cu ani în urmă a fost hirotonit preot de Cardinalul Alexandru Todea.

În expunerea susținută, prof. Ovidiu Victor Coșbuc, după ce s-a referit la câteva aspecte ale carierei domniei sale, a vorbit și despre realitățile actuale ale lumii, a definit câțiva termeni: paradigmă, divinitate, despre care a spus că este o îmbrățișare caldă, ignoranță, deconectare etc. Tot domnia sa s-a referit la câteva aspecte extrem de interesante precum: esența schimbării paradigmei, schimbarea paradigmei pe sectoare de viață, misterele ascunse ale umanității, cultivarea spiritului și a culturii, despre Hristos sub diferite aspecte și interpretări, Filosofia/Cum gândesc, Spiritualitate-Religie, schimbarea parametrilor percepției, ecosistemul planetar, evoluția tehnologiei. Nu războiului, da cercetării și explorării, cercetare, acceleratorul de particule de la Geneva, gândire fractalică aplicată sustenabilității, principiile de bază pentru recuperarea verticalității românului și a României, situația reală de azi a României, a lumii în general, încheind cu îndemnul ca fiecare dintre noi să fim un punct de reper pentru lumea întreagă. Au urmat întrebări din partea publicului, în urma cărora au avut loc discuții și dezbateri extrem de interesante și de constructive.

În încheiere, Sorina Bloj, în calitate de gazdă, a mulțumit distinsului invitat pentru memorabila expunere, precum și publicului pentru participare, iar conform unei frumoase tradiții creștine, finalul a constat într-o rugăciune rostită de Preacucernicul Părinte Vasile Chiorean. A fost un eveniment de o intensă trăire emoțională, un act cultural deosebit, prin care toți cei prezenți au avut doar de câștigat, și-au îmbogățit cunoștințele, s-au înălțat spiritual, au audiat un mare om de cultură, o personalitate reprezentativă. 

Lasă un comentariu