“Muzica a fost și va fi un teritoriu al artei adevărate” Nelu ȘOPTEREAN - artist emerit pentru îndelungata și prodigioasa activitate în domeniul culturii populare și pentru profesionalismul de care a dat dovadă pe scena națională și internațională

Distribuie pe:

Măiestria cântărețului Nelu ȘOPTEREAN a fost recunoscută și apreciată, din nou. Astfel, la Festivalul Concurs Internațional de Interpretare a Cântecului Popular “Petre Săbădeanu”, aflat la cea de-a VIII-a ediție, Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. i-a conferit titlul de artist emerit pentru îndelungata și prodigioasa activitate în domeniul culturii populare și pentru profesionalismul de care a dat dovadă pe scena națională și internațională.

Afirmat în țară prin numeroase apariții pe posturile de televiziune, editări de albume muzicale, spectacole și nunți, dar și peste hotare, cu ocazia participării la diferite festivaluri de folclor, Nelu ȘOPTEREAN impresionează prin vocea sa frumos timbrată, prin sensibilitate în interpretare, la care se adaugă o seriozitate și perseverență, asociate cu muzicalitate, dicție și stil propriu.

Aceste calități l-au înscris în rândurile interpreților de frunte a cântecului popular din Transilvania. Profesionalism, distincție, suavitate vocală, dar și un dramatism caracteristic al discursului sonor atunci când interpretează cântece religioase (pricesne) sunt atribute ce aparțin îndrăgitului, am putea spune popularului cântăreț Nelu ȘOPTEREAN, pentru care muzica a fost și va fi un teritoriu al artei adevărate, un prilej splendid de a-l înălța pe om sub aspectul spiritual, dar uneori și o fericită ocazie de a descreți frunțile celor care îl ascultă. Repertoriul interpretului mureșean semnifică melodia vibrantă în care dragostea curată și ambianța unei naturi cu seve narcotizante se înfrățesc cu acele cuvinte care au însușirea rară de a “cânta...”. Unul dintre albumele muzicale recent lansate, așa cum l-a și intitulat “Dragă mi-o fost mie lumea... și mândrele-n totdeauna”, o fărâmă din dragostea vieții petrecute până acum, o fărâmă de identitate spirituală, sunt concepte ce i-au călăzit viața maestrului Nelu ȘOPTEREAN, se susținea și în prezentarea făcută în cadrul Festivalului, cu prilejul acordării Diplomei de recunoaștere și apreciere.

“Ăsta sunt eu! Mereu am zâmbit și tare-mi doresc să mor cu zâmbetul pe față. Și ce dacă viața e nedreaptă? Și ce dacă oamenii sunt răi? Eu îmi văd de viața mea, mă bucur de fiecare clipă petrecută alături de cei dragi, admir în liniște și răsăritul și apusul soarelui și îi mulțumesc lui Dumnezeu că exist. Pentru toți iubitorii cântecelor mele, mă gândesc că cea mai bună urare vine dintr-un cântec al meu care spune: Dă-i, Doamne, la lume bine,/ Nu mă uita nici pe mine”, spunea, pentru cotidianul “Cuvântul liber”, maestrul Nelu ȘOPTEREAN.

Nu puteam încheia această scurtă prezentare a artistului mureșean fără a aminti și că domniei sale i s-a conferit, în urmă cu câțiva ani, și o înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române - “Crucea și Ordinul ,«Credință și Unire»“ , de către Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în semn de respect pentru cântecele religioase și pricesnele interpretate în slujirea Bisericii.

A consemnat Letiția BOTA

Lasă un comentariu