Tradiții culinare de Anul Nou în lume

Distribuie pe:

Trecerea în noul an e încărcată de superstiții și obiceiuri în toată lumea. Pe mesele de Sărbătoare se pun bucate cu semnificații aparte, care să aducă noroc, sănătate și bogăție.

Ce mănânci de Revelion îți poate influența tot anul. Tradiții culinare sunt de Anul Nou în lume.

La noi nu lipsește friptură și piftia făcute din carne de porc. Carnea de pasăre e evitată pentru că se spune că alungă norocul, dar sunt binevenite preparatele din diverse boabe (fasole, mazăre) pentru că tradiția populară spune că înseamnă mulți bani pentru anul ce vine. Aproape peste tot în lume se ciocnește un pahar de șampanie la miezul nopții, dar fiecare popor are tradițiile lui culinare legate de mesele de Anul Nou.

Spania: 12 struguri

Tradiția spune că la miezul nopții spaniolii trebuie să mănânce 12 boabe de struguri pentru dorințele pe care și le pun pentru fiecare lună a Anului Nou. O boabă de strugure dulce înseamnă o lună bună, iar o boabă de strugure acră semnifică o lună cu mai multe greutăți.

Până și italienii fani ai dietelor ușoare, mediteraneene, pun pe masa de Revelion friptura de porc, despre care cred că le va aduce prosperitate în Anul Nou. În plus, nu lipsește un fel de mâncare numit cotechino con lenticchie - o tocăniță cu linte și cârnați - despre care spun că le aduce noroc.

Japonia: meniuri colorate

Niciun meniu de Revelion nu este mai colorat ca al japonezilor. Mâncarea tradițională se numește osechi și cuprinde mai multe cutii cu bunătăți. Fiecare fel de mâncare pus frumos în aceste recipiente simbolizează ceva. De pildă, kazunoko - un rulou din hering, înseamnă dorința de a avea copii în anul ce vine, kuro-mame - soia neagră înseamnă dorința pentru sănătate, în timp ce konbu - un fel de algă marină simbolizează veselia.

Germania: purceluși din marțipan

Atât în Germania cât și în Austria carnea de porc este felul principal de mâncare în această perioadă, pentru că o carne bogată în grăsimi simbolizează bunăstraea și abundență. Așa că purcelușii au devenit un simbol al Anului Nou. Îi vei găsi chiar și în formă de figurine de marțipan folosite ca decorațiuni pe masa de Revelion.

Tot în Germania se obișnuiește să lași câte puțin din fiecare fel gustat la masa de Revelion în farfurie la miezul nopții. Se spune că asta îți va aduce belșug în casă în următorul an.

Danemarca: prăjituri din marțipan și farfurii sparte

La miezul nopții, danezii obișnuiesc să mănânce o prăjitură făcută cu marțipan numită Kransekage. Un obicei mai puțin obișnuit este spargerea farfuriilor de ușile vecinilor și ale prietenilor. Tradiția spune că dacă găsești cioburi în prag ai norocul asigurat pentru următorul an.

Filipine: fructe rotunde

Aici tradiția spune că formele rotunde aduc noroc și prosperitate. Așa că pe mesele de sărbătoare vei găsi întotdeauna fructe cu această formă: portocale, pepeni, papaya.

Dulciurile norocoase

Sunt puțini aceia care nu gustă ceva dulce la mesele de Sărbători. Mai toate popoarele au tradiții legate și de acestea: În Italia se pregătesc niște gogoșele numite chiacchiere, cu multă miere. Și în Olanda se mănâncă gogoși de Anul Nou. Sunt numite ollie bollen și au umpluturi cu mere, stafide și coacăze.

În Grecia, prima zi din an este dedicată Sfântului Vasile, iar prăjitura pe care o fac grecii în această zi este numită în cinstea sfântului Vassilopita. În ea este ascunsă de fiecare dată o monedă din argint sau aur. Se spune că acela care o va găsi va avea noroc tot anul.

Și în Mexic există obiceiul ascunderii unor mici surprize în prăjitură de Anul Nou numită rosca de reyes. În Suedia și Norvegia se pregătește o budincă de orez care are ascunsă înăuntrul ei o alună ce va aduce noroc celui care o găsește. 

Lasă un comentariu