La alegerile din 2016, ADIO, VOT MULTIPLU!

Distribuie pe:

Pentru alegerile locale (din iunie) şi parlamentare (din noiembrie) acest an, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va utiliza un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

În urma implementării sistemului informatic, AEP precizează că alegătorii care doresc să îşi exprime opţiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secţiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă şi-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secţie şi dacă şi-a mai exercitat dreptul la vot la acelaşi scrutin.

„În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării şi persoana care şi-a pierdut drepturile electorale.

De asemenea, preşedintele poate îndruma alegătorul să voteze la secţia de votare la care este arondat (în cazul în care este arondat în altă parte sau nu a fost înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate) şi îl poate înscrie în lista electorală suplimentară", informează AEP într-un comunicat de presă.

Pentru implementarea acestui proiect, este nevoie ca minimum 30.000 de persoane să fie instruite pentru a fi operatori ai sistemului, AEP demarând o campanie de recrutare în acest sens.

Potrivit aceleiaşi surse, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 4 ianuarie 2016 este de 18.272.623, cu 5.025 mai puţini faţă de ultima informare publică (din 3 decembrie 2015), diferenţa apărând ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia.

Lasă un comentariu