Peste 140.000 de doze suplimentare de vaccin antigripal

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății a decis să suplimenteze (pe lângă cele 500.000 de doze care au ajuns deja la medicii de familie și care au fost utilizate) numărul de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2015 - 2016.

„La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze, pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin.

Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății împotriva gripei de sezon, care a început la jumătatea lunii noiembrie 2015. Până în prezent, specialiștii în sănătate publică au informat că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice (în special, boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide).

Ministerul Sănătății susține că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripa.

„Reamintim că medicația antigripală (antivirală), existentă în stoc la fiecare secție (spital) de boli infecțioase, se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. Atragem atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută",

 ne mai recomandă MS.

Lasă un comentariu