Amenzi de până la 2.500 de lei pentru angajatorii care nu își protejează salariații pe vreme geroasă!

Distribuie pe:

Odată cu lăsarea gerului peste România, Inspecția Muncii readuce în atenția angajatorilor obligația de a distribui ceai fierbinte și de a acorda pauze pentru refacerea capacității de termoreglare angajaților care sunt expuși la temperaturi extreme, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Conform legii, temperaturile extreme sunt înregistrate atunci când termometrul arată sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt puternic.

„În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea acestuia cu asigurarea continuității la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalitățile de recuperare a timpului nelucrat.

Aceste măsuri minimale de protecție a sănătății salariaților trebuie luate dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutiv. În caz de nerespectare a prevederilor legale prevăzute de OG nr. 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, sancțiunile pot fi amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activității companiei până la remedierea deficiențelor constatate", precizează Inspecția Muncii. 

Lasă un comentariu