Certificatul de performanţă energetică, obligatoriu şi în clădirile vizitate de public

Distribuie pe:

La 1 februarie, a intrat în vigoare Ordonanţa Guvernului nr. 13/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 68, din 29 ianuarie, conform căreia certificatul de performanţă energetică trebuie afişat la loc accesibil şi vizibil publicului, şi în cazul clădirilor de birouri, clădirilor de comerţ, hotelurilor şi restaurantelor, unităţilor de învăţământ, spitale, construcţii pentru activităţi sportive, precum şi orice alte tipuri de clădiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public.

Până acum, această obligaţie revenea doar proprietarilor şi administratorilor clădirilor de interes sau de utilitate publică.

Dacă nu se conformează până la 28 februarie 2016, administratorii acestor clădiri riscă amenzi între 1.250 şi 2.500 de lei (faţă de amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, în prezent).

Certificatul de performanţă energetică este un document în care se indică performanţa energetică cu privire la consumurile de energie din construcţie şi, dacă este cazul, recomandări pentru reducerea acestora. Noul act normativ prevede şi obligaţia deţinătorilor de clădiri publice să pună în aplicare măsurile recomandate incluse în certificatul de performanţă energetică, acest lucru presupunând, în principiu, expertizarea tehnică structurală şi auditul energetic al clădirii existente, proiectarea, executarea şi recepţia lucrărilor de intervenţie.

Lasă un comentariu