Eroii Neamului Românesc în Panteonul neuitării

Distribuie pe:

Și în municipiul Sighișoara, ca și în alte localități din țară, au fost omagiați, de Ziua Eroilor, luptătorii pentru apărarea credinței și gliei strămoșești. În fața Catedralei ortodoxe cu hramul Sfintei Treimi, a avut loc oficierea slujbei de pomenire a eroilor căzuți în Primul și cel de Al Doilea Război Mondial, eveniment la care au participat oficialități locale, șefii diferitelor structuri: poliție, jandarmerie, pompieri, școli, primărie, spital, formațiuni politice, asociații, precum și ostași care alcătuiesc garda de onoare a batalionului CBRN Apărare „Negru Vodă" Sighișoara, cetățeni ai orașului, dascăli și copii din școlile sighișorene.

Așa cum spunea părintele protopop Ovidiu Dan, „sufletul nostru este copleșit de emoție sfântă aici, la umbra măreței catedrale și a Tricolorului nostru românesc, înălțat la loc de cinste. Pentru câteva clipe, am avut tăria de a ne rupe de cotidian și a veni în fața lui Dumnezeu, spre a-l ruga pe părintele îndurărilor să așeze împreună cu toți sfinții sufletele celor dragi nouă, martirii neamului nostru românesc. Îl rugăm pe Dumnezeu să semene în inimile noastre pace și liniște, credință puternică și râvnă în rugăciune, conștienți fiind că biserica lui Hristos are două dimensiuni, una celestă, în care, la loc de cinste, stau și sfinții și martirii neamului, și una terestră - noi, cei care trudim și ostenim în această vale a plângerii, încercând să mai facem câte ceva pentru această țară binecuvântată".

Cu acest prilej a luat cuvântul Gavrilă Ionel, viceprimarul interimar al Municipiului Sighișoara, cel care, adresându-se asistenței, a spus: „Astăzi este o zi de mare încărcătură emoțională deoarece îi omagiem pe eroii neamului românesc, totodată sărbătorim Înălțarea la cer a domnului nostru Iisus Hristos. La ceas de mare sărbătoare creștină și națională îi cinstim pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane și materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, al patriei, al dăruirii de sine. Sunt acele personalități care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că au pus interesele comunității și ale nației mai presus decât interesele proprii. Este ziua în care noi trebuie să ne măsurăm credința, recunoștința și dragostea de țară în raport cu reperele morale și spirituale ale neamului românesc".

Prof. Nicolae Teșculă - directorul Muzeului de Istorie Sighișoara, evocând această zi dedicată eroilor a spus, la rândul său: „Pentru noi, românii, sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor, o zi în care trebuie să ne amintim cu profundă recunoștință de toți cei care s-au jertfit pentru ca noi să avem o țară întreagă, independentă și suverană, în care să trăim liberi. Datorăm această zi celor care au făcut România Mare, celor care, la 4 mai 1920, printr-un Decret-lege, au stabilit ca Sărbătoarea Înălțării la cer a Domnului Iisus Hristos să fie și Ziua Eroilor".

La finalul ceremonialului, au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor, ridicat în memoria soldatului Șoneriu Damian - Horia căzut în Decembrie 1989.

Lasă un comentariu