Indonezia și Slovenia, înaintea României la Rio!!!

Distribuie pe:

Înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Rio (puteți găsi materialul pe muresmedia.ro), spuneam că, din păcate, am avut dreptate, sportivii români se vor întoarce cu puține medalii de la Rio și așa a și fost! Ai noștri au câștigat acolo 5 medalii, dintre care una de aur (prin echipa de spadă fete: Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu), una de argint (în proba de dublu, la tenis, prin Horia Tecău și Florin Mergea) și 3 medalii de bronz (la lupte libere, prin Albert Saritov, la categ. 97 de kg., echipajul de 8+1 la canotaj și haltere, la categ. 85 de kg., prin Gabriel Sâncrăian). În urma obținerii acestor rezultate, România s-a clasat pe locul 47 în ierarhia pe națiuni, după Indonezia, Slovenia, Armenia, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Slovacia, Thailanda, RD Coreană, Iran ș.a.!!! Rezultate obținute de sportivi la Rio erau previzibile, ținând cont de faptul că, de ani și ani, nu s-a investit aproape nimic în sport. Ba mai mult, nici în legislația specifică nu s-a modificat aproape nimic! Cei din lumea sportului n-au știut să profite, la propriu, de o promisiune de-a lui Victor Ponta, prim-ministru pe atunci, care a declarat următoarele în data de 13 august 2012: „În toamnă, să fie gata acel pachet legislativ care să cuprindă strategia României pentru echipele olimpice, pentru dezvoltarea sportului și investițiile de care este nevoie. Țările cu care ne-am luptat investesc foarte mult și știm că nu se pot obține rezultate de azi pe mâine. Singura lege pentru care mi-aș angaja răspunderea în fața Parlamentului este legea sportului și vă rog să nu ratați această ocazie”.

(Sursa :http://www.gandul.info/stiri/sportiviimedaliati-la-jo-vor-primi-de-la-guvern-premii-totalede-cinci-milioane-de-euro-premierul-ponta-a-dublatsumele-acordate-olimpicilor-9945630).

Cei care au condus destinele sportului românesc, de atunci și până în prezent, au făcut prea puțin pentru dezvoltarea acestuia. Sigur, și politicienii poartă o mare parte din vină. Vina principală aparține însă celor care n-au știut să profite, mă repet, de o ușă lăsată deschisă la cabinetul prim-ministrului de atunci, V.P., care, se știe, este un mare iubitor al sportului. Sigur, mai sunt și „luptele” interne dintre cele două instituții cu responsabilități în domeniul sportului, MTS și COSR, de fapt între oamenii care le conduc pe acestea, Elisabeta Lipă și Alin Petrache.

Alin Petrache, vrea ca toate federațiile cu sporturi olimpice să treacă sub umbrela COSR-ului, în timp ce Elisabeta Lipă dorește o împărțire a federațiilor în funcție de importanța lor, olimpice și neolimpice, și dirijarea cu prioritate a unor sume mai mari de bani către cele olimpice, așa cum este, de exemplu, în Ungaria. Parcă proiectul lui Lipă este mai aproape de realitate. Niciunul dintre cei doi nu vorbește nimic despre investiții în infrastructură! De bani, în primul rând. Pe lângă toate acestea, mai este nevoie de o bază mare de selecție (sport de masă), de antrenori competenți și bine motivați, de medici, kinetoterapeuți și psihologi, de refacere la nivelul vremurilor în care trăim și, desigur, de oameni competenți, nu  politruci, în fruntea sportului românesc. În județul nostru, poate nu știați, sportul mureșean este condus de o… contabilă și de o tanti care, cred, nu deosebește o minge de polo de una de volei, ambele parașutate în funcții de PSD! La fel este și la Clubul Mureșul Tg.-Mureș! Nu-i de mirare că județul Mureș n-a avut niciun sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Rio! Înainte de debutul întrecerilor olimpice, Tibi Bidiga, instructor la DJST Mureș, îmi spunea: „cred că România nu va obține atâtea medalii câte  va câștiga o singură federație din Ungaria, cea de canoe” ! Ei bine, Tibi a avut parțial dreptate: sportivii Federației Maghiare de Natație au câștigat la Rio nu mai puțin de 7 medalii, dintre care 3 de aur, două de argint și două de bronz! Cea de canoe, doar 3 medalii toate de aur! Cu 15 medalii obținute (8-3-4), Ungaria s-a situat pe locul 12! Știți ce au făcut ungurii în ultimii 20 de ani? Au investit în infrastructură (săli de sport, stadioane, patinoare ș.a.), în orașe și comune, și au dirijat cu prioritate bani suficienți pentru susținerea unor sporturi olimpice, vreo 6 dacă nu mă-nșel, care puteau performa la marile competiții sportive internaționale, inclusiv la J.O.. După cum se vede, proiectul lor a fost viabil. Rezultatele obținute de sportivii lor dovedesc acest lucru. Comentariile vă aparțin.

Lasă un comentariu