Atenție, șoferi! SANCȚIUNI DRASTICE ÎN SCOPUL CIVILIZĂRII TRAFICULUI RUTIER

Distribuie pe:

În ședința din 27 ianuarie 2022, Guvernul României a adoptat o ordonanță de modificare și completare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care au fost introduse amenzi consistente pentru conducătorii auto impulsivi, dar și alte măsuri de civilizare a traficului rutier.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat, într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Victoria, cele mai importante modificări aduse prin noul act normativ.

Circulația pe autostradă

Potrivit ministrului Bode, cel mai important element de noutate și cu cel mai mare impact vizează definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum și sancționarea acestui comportament.

Astfel, comportamentul agresiv în trafic intră în clasa a II-a de sancțiuni și se amendează cu sume cuprinse între 580 de lei și 725 de lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe de altă parte, va fi sancționată și circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor, cu amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Pentru această faptă, se aplică și sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

În plus, pentru executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi,

se introduce sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Depășiri și treceri la nivel cu calea ferată

Fapta privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire și neacordarea de prioritate a fost trecută într-o clasă superioară de contravenții, din clasa a II-a de sancțiuni în clasa a III-a, și a fost majorată perioada de suspendare a permisului de la 30 de zile la 60 de zile.

De asemenea, a fost aprobată majorarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

Tot cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 120 de zile se sancționează și depășirea cu 70 de km pe oră față de limita legală.

Prescripția punctelor, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că s-a constatat o lipsă de eficiență a punctelor de penalizare aplicate, întrucât în situația depunerii plângerii contravenționale, termenul de prescripție a cumulului de puncte nu se suspendă, motiv pentru care a fost introdusă o nouă reglementare.

Astfel, s-a adoptat soluția de suspendare de drept a termenului de prescripție de 6 luni pentru cumul de 15 puncte de penalizare până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

O altă măsură introduce interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice în urma condamnării pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României pentru titularii de permise de conducere emise de autoritățile altor state.

Pe de altă parte, a fost introdusă o facilitate importantă pentru cetățeni, și anume posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al Poliției Rutiere de pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, ministrul de Interne a precizat că a fost introdusă o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Intrarea în vigoare

“Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se modifică și se completează cu noile prevederi, prin hotărâre de Guvern, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Noua ordonanță va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar dispozițiile referitoare la contravenții intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial", a mai precizat ministrul Lucian Bode. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu