OAMENII ÎN VÂRSTĂ, MAI FERICIŢI DECÂT TINERII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani, citaţi de descopera.ro, au constatat că, în ciuda efectelor provocate de înaintarea în vârstă, fericirea înclină decisiv balanţa în favoarea celor trecuţi de prima tinereţe.

„În studiul nostru, am analizat răspunsurile date de 1.546 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 99 de ani, din San Diego, iar concluziile au fost oarecum surprinzătoare, întrucât cei în vârstă s-au declarat mai fericiţi decât cei abia trecuţi de vârsta majoratului.

Interviurile, realizate prin telefon, au implicat întrebări vizând sănătatea fizică, cognitivă şi mentală a respondenţilor, mai exact cât de fericiţi sunt, cât de mulţumiţi sunt de stilul de viaţă dus, cât de stresaţi se consideră.

Mulţi cred că tinereţea asigură fericirea şi că bătrâneţea nu aduce decât sentimente negative. Fericirea şi starea de bine sunt considerate a evolua în funcţie de înaintarea în vârstă, coborând dramatic pe măsură ce anii trec.

Însă, studiul nostru vine să combată această teorie.

Din punct de vedere fizic, persoanele mai în vârstă sunt afectate în mod vizibil de trecerea anilor prin comparaţie cu persoanele tinere, însă la capitolul sănătate mentală, avantajele sunt de partea lor. De cealaltă parte, persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani au declarat că au experimentat niveluri mult mai ridicate ale depresiei, anxietăţii şi stresului faţă de cele ale fericirii. Astfel, reiese că persoanele mai în vârstă sunt mai fericite.

Intervine şi întrebarea: de ce le este greu tinerilor să fie fericiţi? După neliniştile adolescenţei, adevăratele probleme încep să apară în materie de finanţe, educaţie, dar şi în ceea ce priveşte viaţa personală şi cariera.

Este o presiune constantă din partea celor de aceeaşi vârstă. Există tendinţa permanentă de a te compara cu cei de lângă tine şi astfel apar frustrările şi nemulţumirile", explică specialiştii. 

Lasă un comentariu