Prima ediție a Conferinței „Soluționarea litigiilor pe cale amiabilă"

Distribuie pe:

În perioada 18-20 noiembrie, a avut loc, la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, aula „Tudor Drăgan", din cadrul Universității „Petru Maior" Târgu-Mureș, prima ediție a conferinței „Alternative Dispute Resolution".

Marius Sescu, președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Mureș, a făcut unele precizări.

- Care au fost temele abordate în cadrul acestei conferințe?

- Pe parcursul celor trei zile au fost analizate principalele metode de soluționare a litigiilor pe cale amiabilă: arbitraj, mediere, conciliere, atât din punct de vedere al avantajelor pe care le prezintă acestea cât și al diferențelor și asemănărilor dintre ele. Doresc pe această cale să mulțumesc co-organizatorilor acestui eveniment care, alături de Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Mureș, au făcut acest lucru posibil. Implicarea reprezentanților din departamentul de Drept și Administrație Publică a Universității „Petru Maior" și a celor de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai" a făcut ca acest eveniment să aibă un răsunet la nivel național.

- Care a fost scopul organizării acestei conferințe?

- Evenimentul și-a dorit să aducă în atenția populației faptul că există și alte metode de soluționare a conflictelor, nu doar instanța de judecată. La această conferință au fost prezenți, în calitate de auditori, studenți, avocați, cadre didactice și mai ales mediatori, atât din județul Mureș cât și din țară.

- Ce aspecte demne de remarcat au fost readuse în discuție?

- În prima parte a zilei de vineri au fost analizate reglementările arbitrajului în Noul Cod de Procedură Civilă, urmând apoi analiza medierii și concilierii, ziua încheindu-se cu prezentarea principalelor aspecte ale medierii în domeniul dreptului civil.

- Având în vedere, modul în care este privită medierea în materie penală de societate, cum a fost abordată aceasta în cadrul conferinței?

- Ziua de sâmbătă a fost dedicată în mare parte acestui aspect, reușind alături de magistrați, avocați și cadre didactice universitare să facem o analiză amănunțită a medierii în materie penală.

- Care au fost principalele concluzii ale conferinței?

- În cadrul zilei de duminică, a avut loc o masă rotundă, unde, alături de colegii mediatori prezenți, s-au analizat temele abordate. A fost o reușită această conferință, ținând cont de faptul că temele abordate au fost analizate de către specialiști în domeniul juridic, pornind de la prevederile legii care reglementează profesia de mediator cât și a legislației conexe. Mai mult decât atât, participarea cadrelor didactice de la importante centre universitare din țară confirmă nevoia de a aduce în atenția cetățenilor importanța soluționării pe cale amiabilă a litigiilor. Informarea populației despre avantajele acestei metode este o necesitate ținând cont și de gradul de încărcare a instanțelor de judecată.

- Unde vor putea să găsească răspunsuri la întrebări cei interesați de temele prezentate?

- Majoritatea materialelor prezentate vor fi publicate în revista „Curentul Juridic", revistă editată de domnul prof. univ. dr. Lucian Chiriac.

Lasă un comentariu