Violența în familie - În numai doi ani, peste 450 de femei au fost omorâte în bătaie…

Distribuie pe:

Guvernul României a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru aprobarea unor programe de interes național în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și violenței în familie, pentru perioada 2017-2019.

Potrivit documentului, realizarea acestui proiect va avea ca rezultate existența, la nivel național, a 42 de centre de consiliere pentru victimele violenței, 16 centre de primire în regim de urgență sau de recuperare a victimelor violenței, reducerea cu 10% a numărului femeilor decedate în urma actelor de violență în familie. Inițiatorii iau în considerare și acordarea unor servicii sociale adresate agresorilor, prin înființarea a 42 de centre de asistență și consiliere destinate acestora, în contextul în care, la ora actuală, în România există doar două asemenea instituții.

Inițiatorii (Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice) au pornit de la constatarea că România continuă să se confrunte cu fenomenul violenței în familie și cu situații de discriminare și inegalitate de gen în domenii precum: muncă, educație, acces la luarea deciziilor, precum și în ce privește rolul și responsabilitățile în familie.

Amploarea și gravitatea actelor de violență în România lansează semnale îngrijorătoare, mergând până la decesul victimelor, se arată în proiectul elaborat de Guvern. Un alt aspect critic este toleranța ridicată față de violența în familie, comportamentul violent fiind considerat adesea drept unul normal și, în consecință, transmis de la o generație la alta. Potrivit datelor statistice, tendința rămâne în continuare negativă, manifestată prin creșterea formelor de violență extremă, iar analiza comparativă a situației deceselor rezultate din acte de violență în familie, în anii 2010-2012, reclamă, de urgență, măsuri ferme de contracarare a acestui fenomen. În perioada de referință, 454 de femei au murit ca urmare a actelor de violență în familie, alte 142 de cazuri înregistrându-se în 2014.

De asemenea, potrivit datelor ministerului de resort, rezultă că în România, în ultimii ani, se manifestă o tendință de creștere a numărului de cazuri de violență în familie - de la 11.592 de cazuri în 2010, la 14.376 de cazuri, în 2012.

S-a constatat, de asemenea, că, la ora actuală, în trei sectoare din Capitală și în 10 județe din țară nu există adăposturi pentru victimele violenței în familiei. (Județul Mureș nu se numără printre acestea.)

Pe de altă parte, mai puțin de jumătate din populație are informații privind Legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și sunt constituite dosare penale numai în 2% din numărul de plângeri înregistrate împotriva agresorilor. Durata medie, la nivel național, de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecție este de 33 de zile.

Programul de interes național privind violența în familie este preconizat a se derula pe o perioadă de 36 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, bugetul aferent acestuia fiind de 23 de milioane de lei.

Lasă un comentariu