Astăzi, ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ MAȘINI

Distribuie pe:

Începând cu anul 1999, la 22 septembrie, se sărbătorește Ziua Europeană fără Mașini, aceasta încheind, din 2002, „Săptămâna Europeană a Mobilității", care promovează mijloacele de transport nepoluante.

În prezent, în peste 1.700 de localități din 42 de țări, se desfășoară activități specifice, având rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice.

Pentru marcarea acestei zile, în 29 de orașe din România, se organizează concursuri cu role și cu biciclete, alergări, desene tematice, simpozioane.

Potrivit statisticilor de specialitate, gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale.

În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creșterea efectelor negative asupra planetei și implicit asupra oamenilor. 

Lasă un comentariu