Organizația „Salvați copiii": „PESTE 16 LA SUTĂ DINTRE COPIII DIN MEDIUL RURAL NU FRECVENTEAZĂ ȘCOALA!"

Distribuie pe:

Organizația „Salvați copiii" România atrage atenția, în ultimul său raport, că peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală, iar un sfert dintre cei ce au vârsta între 11 și 14 ani nu sunt înscriși într-o formă de învățământ.

Cele mai mici rate de cuprindere școlară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de sărăcie (în special regiunea de nord-est) și în mediul rural, care este mult mai afectat de sărăcie, decât cel urban (la nivel național, în rândul populației totale, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, pe când în cel rural este de 29%...).

„Condamnarea copiilor la sărăcie este puternic favorizată de nivelul scăzut de educație a părinților (există o diferență de 40% între copiii săraci din familii cu nivel scăzut de educație și cei ai căror părinți au un nivel mai ridicat de educație. Acest lucru nu înseamnă că părinții cu nivel scăzut de educație nu ar avea grijă de copiii lor, ci demonstrează că educația are un impact puternic asupra șanselor părinților de a avea un loc de muncă și de a obține câștiguri satisfăcătoare.

România cheltuiește, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE. În plus, deși ca procent din PIB cheltuielile totale ale statului român au fost cu 27,57% mai mici decât media europeană, în cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educație, protecție socială și sănătate), cheltuielile au ajuns să fie și cu peste 41% mai mici decât mediile europene. Țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2012 și 2,8% în 2013, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%.

Asigurarea accesului universal la educație preșcolară, primară și secundară pentru toți copiii trebuie să fie prioritară pentru România, ceea ce înseamnă, alocarea acelui buget decent, de minimum 6% din PIB, pentru educație", este soluția propusă de organizația „Salvați copiii" România.

Lasă un comentariu