Livezi de cuvinte

Distribuie pe:

De mai bine de două luni, printre mere roșii și neatinse, m-am gândit, stimați cititori, la lexic, adică la componența vocabularului. Și, desigur imaginar, am feliat mărul roșu, fără să-l ating, fără nicio intenție de gustare „păcătoasă". Imaginați-vă că, pentru mine, esențele au însemnat sâmburii (cuvintele din vocabularul fundamental). Am văzut, atunci, livezi de mere roșii pe dealul de la Uioara de Sus (Ocna Mureș), pe dealurile de la Luduș și de la Păniceni, de la Ațintiș, Găbud și Iernut, dar și pe cele de la Petelea și de la Băla. Cât cuprindeam cu ochii erau doar livezi cu foarte multe mere roșii. Eram sigură că toate la un loc aveau cel puțin 1500-1800 de sâmburi - cuvinte din fondul principal lexical. Știu dispunerea, forma, culoare sâmburilor, tot așa cum am descris cuvintele, care constituie esența comunicării.

…A urmat apoi când imaginație, când realitate, când „cunoaștere paradisiacă", când „cunoaștere luciferică."

Mă gândeam la arhaisme, regionalisme, neologisme, termeni științifici și termeni tehnici, la elemente de jargon și termeni argotici, dar și la merele roșii ale comunicării verbale și nonverbale.

Treceam pe lângă livezile toamnei, dar mă străduiam să-mi păstrez luciditatea și împreună cu dumneavoastră să ne imaginăm componența vocabularului în felii de măr roșu. Ținând seama de diversitatea științelor și de multitudinea termenilor folosiți în lingvistică, în estetica și critica literară, în istorie, în geografie, în artă (deci și în muzică, arhitectură), în filozofie, în științele naturii, precum și în ramuri științifice adiacente, cea mai mare parte a mărului roșu și dulce, zemos și pasional ar fi constituită din termeni științifici. În masa vocabularului, termenii tehnico-științifici sunt atât de numeroși, încât se apropie de trei sferturi din mărul roșu al livezilor românești. Celălalt sfert ar include neologismele, regionalismele, arhaismele etc.

Cu permisiunea Dumneavoastră mă întorc la semințe (fondul principal lexical) și aș aminti că deosebit de importantă nu este cantitatea cuvintelor dintr-o limbă, ci faptul că noi, vorbitorii, ne putem înțelege folosind doar cuvinte din lexicul de bază: semințe, care împrăștiate pe teren românesc, vor aduce, spre bucuria noastră, alte livezi de cuvinte și mere roșii, fericindu-ne, astfel, sufletele.

Lasă un comentariu