S.O.S. ASISTENȚA PRIMARĂ! Interviu cu dr. REMUS ȘIPOȘ, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș

Distribuie pe:

Încotro, medicina de familie, încotro, specialiștii de asistență primară?

Este oare și acesta un subiect de care trebuie să ne îngrijorăm?

Reprezentanții organizațiilor profesionale atrag atenția că media de vârstă a medicilor de familie din țara noastră este îngrijorătoare, iar peste câțiva ani acest sector medical va avea serioase probleme.

Veniturile mici, birocrația, relația dificilă cu casele de asigurări și chiar cu alți medici specialiști sunt doar câteva dintre motivele pentru care tinerii nu mai doresc să devină medici de familie. De aceea, unii dintre ei emigrează în țări unde pot lucra în aceeași specialitate și veniturile sunt cu mult mai mari.

Referitor la acest subiect, despre situația medicilor de familie din județul Mureș, am avut o discuție cu domnul dr. Remus Șipoș.

- Județul Mureș se confruntă cu problema lipsei medicilor de familie?

- Întrebarea este de competența CJAS Mureș, care stabilește necesarul de medici de familie în funcție de numărul locuitorilor dintr-o zonă administrativ-teritorială. Ședința comisiei mixte, prezidată de CJAS, are loc în prima parte a anului calendaristic și ține cont atât de aspectele demografice, cât și de cele care privesc dinamica furnizorilor de servicii medicale din asistența primară (decese, pensionări, plecări din sistem).

- Dacă da, după părerea dvs., care este motivul?

- La ultimul examen de specialitate, în Târgu-Mureș, din patru candidați, care puteau deveni specialiști în medicina de familie, a promovat examenul un singur medic. Dacă ne gândim că un centru universitar ar trebui să acopere necesarul de medici al mai multor județe, putem anticipa acest deficit.

- Care este media de vârstă a medicilor de familie în județ?

- După estimările Societății Naționale de Medicina Familiei în următorii cinci ani ar urma să se pensioneze aproximativ 15% dintre medicii de familie. Județul Mureș se încadrează în această medie națională.

- Tinerii sunt interesați să îmbrățișeze această specializare? Dacă nu, care este cauza, de ce natură?

- Medicina de familie devine o specialitate tot mai puțin atractivă pentru viitorii medici, deoarece birocratizarea excesivă tinde să transforme medicul de familie într-un funcționar. În plus, pe lângă atribuțiile medicale, medicul de familie are atribuții de jurist și manager. El este obligat să cunoască și să își actualizeze cunoștințele juridice pentru a-și putea manageria corect ,,afacerea", atât din punct de vedere al aplicării Contractului cadru, dar și din punct de vedere al funcționării unui PFA sau SRL cu legislația aferentă. Aceasta, deoarece activitatea unui cabinet de medicină de familie, din punct de vedere juridic/economic se desfășoară sub forma unui SRL sau CMI (asemănător PFA) al cărui reprezentant legal este medicul de familie. Astfel, cel care dorește să devină medic de familie în România știe că nu îi sunt suficiente cunoștiințele medicale pentru a-și putea desfășura în condiții optime activitatea de medic de familie.

- În anul 2016, care a fost procentul alocat medicinei de familie din fondul național de sănătate?

- Discuțiile acestea legate de procentul alocat sănătății, învățământului, devin și mai stupide atunci când începem să ne comparăm cu ceea ce se întâmplă în Europa. Spun aceasta pentru că bugetul de ,,x"% alocat sănătății este din PIB-ul României, iar noi când facem comparații cu procentul alocat în alte țări din Uniunea Europeană, vorbim de procentul alocat din PIB-ul acelei țări. Mai exact este ca și cum ,,am compara caprele cu verzele". Din nefericire, atât o parte a populației, corp medical și nemedical, dar mai ales decidenți vorbesc despre procente alocate, mai mari sau mai mici, dar se uită analiza necesarului, iar această informație o pot da contribuabilii, adică noi toți cei care ne plătim ,,dările" către stat și odată ce ajungem să accesăm sistemul medical vedem ce ne poate oferi acesta. Cei care au ajuns să apeleze la servicii medicale înțeleg cel mai bine ceea ce afirm. De ani de zile suntem mințiți și ne mințim și noi la rândul nostru. Cel mai simplu mod de a verifica ceea ce spun este ca atunci când mergeți să scoateti o rețetă gratuită/compensată să vedeți ce grad de compensare au pe hârtie acele medicamente, cât ați plătit și cât ar fi trebuit să plătiți dacă se aplicau cu adevărat acele procente de compensare. Așa veți înțelege cel mai bine ,,valoarea procentelor" alocate diverselor segmente medicale și nemedicale.

- Care este salariul brut al unui medic debutant în medicina de familie?

- Salariul brut al unui medic de familie este o iluzie. O iluzie întreținută de decidenți. Vedem și la televizor creșteri și promisiuni de creșteri în sectorul medical. Acestea nu se referă la asistența medicală primară (medicina de familie).În mod eronat/tendențios s-a publicat pe site-ul oficial al unor Case de Asigurări de Sănătate veniturile cabinetelor de medicină de familie ca venituri ale medicilor. Realitatea este că, din venitul cabinetului, medicul de familie plătește cele aproximativ 10 (zece) contracte pe care îl obligă legislația să le aibă, plătește asistenta medicală, femeia de serviciu, contabilul, impozitul la stat ca angajator, iar ceea ce rămâne este venitul lui. Medicul de familie NU ARE UN VENIT MINIM GARANTAT! El poate să constate la un moment dat că are un venit mai mic decât angajatul său, dar cu certitudine mai mic decât al omologului său, medic primar sau specialist din medicina internă (am făcut această comparație deoarece cele două specialități sunt cele mai apropiate), care lucrează în spital și nu are alte atribuții decât cele medicale.

Lasă un comentariu