Cadourile de 8 Martie, neimpozabile!

Distribuie pe:

Începând de anul trecut, Codul fiscal prevede că, în limita a 150 de lei pe angajat, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi cu ocazia Zilei de 8 Martie sunt neimpozabile!

Prin urmare, dacă sunt acordate cu ocazia situaţiilor amintite anterior, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16%. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor so-ciale, dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate.

Însă, dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc plafonul de 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.

Prin urmare, de Ziua Femeii (8 Martie), angajatorii pot acorda cadouri, atât salariatelor, cât şi copiilor minori ai acestora. De exemplu, o angajată cu doi copii minori poate primi stimulente neimpozabile de până la 450 de lei, respectiv 150 de lei pentru ea şi câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.

Tratamentul fiscal este acelaşi şi pentru salariatele fără copii sau cu copii majori, astfel că şi acestea pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei, sub formă de bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou, fără a suporta impozite pentru aceasta.

În plus, angajatorii trebuie să ştie că aceste cheltuieli sunt scăzute la calculul impozitului pe profit, cu condiţia ca sumele aferente să se încadreze în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Important: Dacă sunt acordate cu alte ocazii decât cele prevăzute în Codul fiscal, stimulentele se iau în calcul la stabilirea impozitului pe venituri din salarii, prin impozitarea în cotă de 16%.

Lasă un comentariu