SOMNUL INSUFICIENT NE SLĂBEŞTE SISTEMUL IMUNITAR

Distribuie pe:

Oamenii americani de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington, citaţi de descopera.ro, susţin că până şi o oră de somn în minus afectează negativ sistemul imunitar, ceea ce poate conduce la slăbirea rezistenţei organismului şi la o mai uşoară îmbolnăvire.

„Studiul nostru demonstrează că somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular şi care formează sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infecţiile şi bolile. Prin urmare, sistemul imunitar nu mai funcţionează aşa cum trebuie atunci când somnul este insuficient, aceasta fiind o dovadă în plus cu privire la importanţa somnului asupra sănătăţii şi fiziologiei omului.

Cercetarea noastră este prima care evaluează ceea ce se petrece la nivel de ADN atunci când organismul este privat de somn.

Studiind unsprezece perechi de gemeni identici, dintre care unul se odihnea cel puţin şapte ore pe noapte, iar celălalt dormea cu aproximativ o oră mai puţin, am constatat că aproximativ 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind şi motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici.

Fiecare participant la studiu a purtat, timp de două săptămâni, un dispozitiv de monitorizare a somnului.

La finalul studiului, am prelevat mostre de sânge a căror analiză a relevat faptul că sistemul imunitar al geamănului cu deficit de somn era mai puţin active în comparaţie cu cel al fratelui său care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai puţin produceau mai puţine proteine (molecule pe baza cărora corpul nostru funcţionează) şi aveau un sistem imunitar neperformant, ceea ce îi predispunea la îmbolnăviri.

Atât calitatea, cât şi cantitatea somnului sunt elemente foarte importante pentru sănătatea umană, iar riscul de infecţie se adaugă unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesănătoasă.

Alte efecte negative ale insuficienţei de somn sunt reducerea performanţelor în timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul şi starea de nervozitate", explică specialiştii americani.

 

Lasă un comentariu