Să luăm aminte!

Distribuie pe:

Luna martie este dedicată marşului pentru viaţă, dedicat temei „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine". Este îngrijorător că România se află între primele cinci ţări din lume (toate foste ţări comuniste, Rusia ocupând locul întâi) în statistica numărului de avorturi raportat la populaţia actuală: 22,8 milioane de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în ultimii 60 de ani.

Dacă în Primul Război Mondial au murit circa 1.125.000 de români iar alţi 800 de mii de români, militari şi civili, au pierit în cel de-Al Doilea Război Mondial, este înfiorător să constatăm că cei mai mulţi români, şi-au pierdut viaţa… prin avort. Sunt înregistrate peste 7,8 milioane de avorturi în România doar în ultimii 16 ani. Anul trecut, media avorturilor înregistrate în spitalele de stat a fost de circa 185 pe zi. La această statistică nu sunt cuprinse avorturile care se efectuează în clinicile particulare, avorturile medicamentoase, avorturile făcute în străinătate româncelor plecate la muncă.

Potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), România se numără printre statele membre ale UE care au înregistrat cea mai mare scădere a populaţiei. Datele arată că ţara noastră se află în topul european fruntaş la mortalitate. În acest context, rata mortalităţii infantile, de 9 decese la 1.000 de nou-născuţi, este de trei ori mai mare decât media europeană şi reprezintă o problemă complexă, care nu se poate soluţiona pe termen scurt.

Pe de altă parte, constatăm că România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Un milion de români suferă de o infecţie cu transmitere sexuală.

Este aşadar, de datoria noastră a tuturor să susţinem educaţia pentru sănătate şi viaţă în şcoli, care poate constitui un proiect de ţară pentru viitorul României.

În prezent, unul din şase cupluri suferă de infertilitate în toată Europa. Infertilitatea este o afecţiune care ia amploare în România, unde se estimează că aproximativ 15-18% din populaţia aflată la vârsta fertilă se confruntă cu imposibilitatea obţinerii unei sarcini. În ciuda educaţiei sexuale pe scară largă, multe tinere (şi chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizează în întregime ce înseamnă şi ce presupune actul procreării. Niciodată în istorie nu au fost atât de multe femei care să-şi amâne maternitatea până după 35 de ani.

Şcoala românească are nevoie de introducerea unor discipline specifice educaţiei pentru sănătate şi viaţă. Este un moment hotărâtor pentru politicile pro-natalitate, fiind necesară o strategie naţională în acest sens. Să nu ignorăm semnalele de alarmă ale specialiştilor, potrivit cărora populaţia României va ajunge, potrivit unor scenarii pesimiste, la 14-15 milioane în următorii 30-40 de ani. În contextul acesta, populaţia aptă de muncă se va reduce cu 44% până în anul 2060, ajungând la aproximativ 7,51 milioane de persoane, conform unei publicaţii a Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, România va înregistra o scădere a populaţiei de 22,1% până în anul 2050, una dintre cele mai mari rate de scădere din lume, conform unui studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Să luăm aminte şi să facem tot ce depinde de noi pentru a contracara această tendinţă statistic fatalistă!

Lasă un comentariu