Singurătatea de sărbători ne poate împinge la sinucidere...

Distribuie pe:

Un amplu studiu, realizat pe o perioadă de 75 de ani, de prestigioşii cercetători americani de la Universitatea Harvard, citaţi de descopera.ro, arată că singurătatea, mai ales de sărbători, conduce la o stare avansată de depresie, care poate culmina cu sinuciderea.

„Deşi din ce în ce mai multe persoane consideră căsătoria depăşită, studiul nostru a demonstrat că beneficiile fizice şi psihice ale unei relaţii de durată sunt enorme, iar singurătatea, mai ales de sărbători, conduce la o stare avansată de depresie, care poate culmina chiar şi cu suicidul.

Sursa cea mai importantă de sănătate, bogăţie, longevitate şi stare de bine este un mariaj fericit şi sănătos. Mai mult decât atât, persoanele cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii, cu comunitatea sunt mai fericite, mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât cele cu legături slabe.

Experienţa singurătăţii este toxică pentru sănătatea noastră, iar toxicitatea ei este mai puternică în perioada sărbătorilor importante. Oamenii care se izolează sunt mai nefericiţi, iar sănătatea lor se înrăutăţeşte mai repede la mijlocul vieţii, capacitatea cerebrală le scade mult mai repede şi trăiesc mai puţin decât oamenii care nu experimentează acest sentiment.

Mulţi oameni se simt singuri chiar dacă sunt înconjuraţi de prieteni sau chiar dacă sunt căsătoriţi. Putem avea o relaţie de durată sau o reţea foarte mare de prieteni reali, însă dacă suntem o persoană conflictuală, găsim mereu nod în papură şi riscăm să ne simţim din ce în ce mai singuri.

Căsniciile în care nivelul conflictual a depăşit cu mult limitele normalului, în care afecţiunea lipseşte, se dovedesc a dăuna mult sănătăţii, mai mult chiar decât divorţul.

Relaţiile bune şi apropiate ne protejează chiar şi de greutăţile bătrâneţii. Cele mai fericite cupluri (atât bărbaţii, cât şi femeile) au declarat, la 80 - 90 de ani, că în zilele în care durerile fizice erau mai mari, dispoziţia lor rămânea la fel de bună. Însă cei aflaţi în relaţii nefericite, în zilele în care aveau dureri fizice mai mari, ele erau amplificate de suferinţa emoţională.

Relaţiile bune nu ne protejează doar corpul, ne protejează şi creierul. A te afla într-o relaţie unită şi stabilă cu cineva, la 80 - 90 de ani, îţi oferă protecţie. Oamenii aflaţi în astfel de relaţii, care simt că se pot baza cu adevărat pe celălalt la nevoie, au memoria bună un timp mult mai îndelungat.

Oriunde pe planetă, persoanele singure mor mai devreme, au o stare de sănătate mai puţin bună, sunt mai sărace şi se recuperează mai greu după diverse afecţiuni. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaţilor, care au o reţea de sprijin social mai slabă decât femeile", susţin psihologii americani.

Lasă un comentariu