DAR DIN DAR

Distribuie pe:

De mai multe ori doamna conf. univ. dr. psih. MARIA DORINA PAŞCA a surprins prin acţiunile sale care au avut ca ţintă copiii. Reamintim că în luna decembrie 2016 dânsa, alături de doamna RAŞCU MIHAELA, a donat sute de cărţi pe care le-a scris anume pentru copii, donaţie cu care s-a realizat o parte din cadourile care au ajuns în posesia premianţilor la Concursul Internaţional de Creaţie Artistică ,,Scrisori pentru Moş Crăciun"

De această dată alte sute de volume cu titlul ,,LEGENDARIU ROMÂNESC pentru întâia clasă a şcoalelor poporene" vor ajunge, gratuit, prin intermediul doamnelor învăţătoare din judeţ, tot la copii. Dar ce este această carte primită de doamna Paşca în dar de la un vecin care nu o putea citi? Ea este o carte de citire, în termeni moderni ABECEDARUL, partea a II-a, pentru elevii români din clasa întâi primară, cu deosebirea că a fost scrisă acum 165 de ani de Samuil Andrievici, tipărită la Viena în anul 1852 cu alfabet chirilic. Ea cuprinde trei feluri de materii ce vizează: naraţiuni din istoria naturală; părăciuni (spuneri la alţii) morale; reguli şi învăţături despre petrecerea în viaţa cea de toate zilele şi are trei părţi: partea întâi (anotimpuri, plante, animale, insecte, oameni); partea a doua (naraţiuni morale); iar partea a treia cuprinde reguli practice, învăţături morale, reguli şcolăreşti şi bisericeşti, felurite îndeletniciri, decalogul pentru păstrarea sănătăţii.

Pentru a fi citită în româneşte s-a folosit procedeul transliterării (adică, fiecărei pagini în chirilică i se opune traducerea ei în română) astfel încât cartea citită are ,,dulceaţa limbii noastre cea bătînă", savoare, farmec, mângâiere, parfum de epocă, suflet. Lectura cărţii este o adevărată desfătare, o trecere la pas pe cărarea uitată a inocenţei într-o lume a începutului, a frumosului, a curăţeniei morale, a tot şi a toate cele bune care au dat smerenie, demnitate, verticalitate, înţelepciune neamului nostru din trecut. Pe drept cuvânt cartea poate fi socotită ,,cartea celor 7 ani de acasă" de la care au pornit în drumul lor spre mărire mai toţi oamenii noştri care au făcut cinste acestei ţări. Mulţumim, stimată doamnă Maria Dorina Paşca, pentru minunatul dar menit a nu lăsa să cadă în uitare o carte de căpătâi a instruirii şi educării noastre din trecut.

Menţionez că această carte a fost lansată miercuri, 25.04.2017, la Biblioteca Judeţeană Mureş - secţiunea pentru copii, ea fiind una din multiplele acţiuni desfăşurate de bibliotecă în cadrul ,,Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor". La lansarea ei au participat şi au luat cuvântul, făcând aprecierile de rigoare: MONICA AVRAM, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, prof. DIMITRIE POPTĂMAŞ, MIRCEA DORIN ISTRATE, preşedintele Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureş, DANA ARDELEANU, de la Radio Tg.-Mureş, scriitorul DUŞA TRAIAN, poetul dr. MARCOCI DORIAN.

Lasă un comentariu